open-navfaktor-logo
search
Ljupčo Palevski
Osumnjičeni za ubistva Vanje i Pančea izručen Sjevernoj Makedoniji
AUTOR: Radio Slobodna Evropa
16.05.2024. u 08:45
get url
text
Vanja G. i Panče Žežovski
Vanja G. i Panče Žežovski
Ljupčo Palevski, prvoosumnjičeni za ubistvo 14-godišnje Vanje G. i Panče Žežovskog (74) iz Velesa, izručen je u jučer iz Turske Sjevernoj Makedoniji.
Iz skopskog aerodroma, uz policijsku pratnju, Palevski je direktno prevezen u zatvor Šuto Orizari u kojem mu je određen pritvor od 30 dana.
- Policijski službenici Odjela za međunarodnu policijsku saradnju makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u saradnji sa turskom policijom, dovršili su postupak izručenja Ljupča Palevskog (59) iz Skoplja, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica - navode iz MUP-a.
Ministar pravosuđa Krenar Loga je zahvalio na brzoj reakciji i saradnji Turske oko izručenja Palevskog, koje je, kako je ocijenio, završeno u relativno kratkom roku – od oko pet mjeseci.
To je uslijedilo nakon što su makedonske vlasti 30. aprila zaprimile službenu obavijest turske strane da je ekstradicija odobrena.
Trojica osumnjičenih saizvršilaca u otmici i ubistvima dvije žrtve nalaze se u zatvoru Šuto Orizari.
Uprava zatvora je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekla da će Palevski, iz sigurnosnih razloga, biti odvojen od ostalih zatvorenika – u zasebnoj ćeliji.
Za njega će biti zaduženi određeni zatvorski čuvari. U dijelu zatvora gdje je njegova ćelija, kako su objasnili, moći će se ući samo sa elektronskom karticom.
Iz zatvora su za RSE naveli i da će za osumnjičenog biti određeno posebno vrijeme kada će moći sam izlaziti u dvorište zatvora, u pratnji čuvara obilaziti kupatilo i slično.
Ljupčo Palevski je kao prvoosumnjičeni pobjegao iz Sjeverne Makedonije preko Srbije i Bugarske i stigao u Tursku. Turska policija ga je uhapsila 5. decembra 2023. u Balikesiru.
Krivična djela za koja se on sumnjiči su otmica i svirepo ubistvo. Slučaj je još u fazi istrage, ali se očekuje da će uskoro biti okončana i podignuta optužnica.
Nestanak 14-ogodišnje Vanje G. iz Skoplja je prijavljen 27. novembra 2023, nakon što je njena učiteljica kontaktirala njenu majku jer djevojčica ujutro nije došla u školu.
Njeno tijelo pronađeno je 3. decembra kod Skoplja. Za ovo ubistvo osumnjičene su četiri osobe.
Palevski je osumnjičen i za ubistvo Panče Žežovskog iz Velesa, čiji je nestanak također prijavljen policiji, a njegovo tijelo pronađeno je kod Velesa istog dana kada je pronađeno Vanjino tijelo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.