open-navfaktor-logo
search
Tragedija
Otac poginulog dječaka u Tutinu: Igrao se ispred kuće i upao u vodu koja ga je progutala
Severdžan Đugatan iz Tutina, čiji se dvogodišnji sin Elvir utopio u nedjelju poslijepodne kada je upao u reku Vidrenjak, kazao je da je pokušao da spasi dijete i izvuče ga iz vode, ali da nije uspio.
21.11.2022. u 12:00
get url
text

On je kazao da se Elvir igrao sa starijim bratom ispred kuće i da su sišli do rijeke.

- Igrali su se tu ispred barake i on se poklizao i upao u vodu. Trčao sam za njim, pokušavao sam da ga izvučem, ali nisam uspio, voda ga je progutala. Nisam mogao da ga spasim. Bila je velika voda... Dijete mi je umrlo, udavilo se. Ne znam kako ću, braćo, ovo izdržati - govori Severdžan.

Dodaje da je tijelo njegovog sina pronađeno u večernjim satima skoro tri kilometra od mjesta nesreće.

On je kazao kako poslije svake velike kiše poraste vodostaj Vidrenjaka i da su im zbog toga životi ugroženi.

- Živimo u ovim drvenim barakama, jer nemamo gdje, a rijeka nam je na nekoliko metara od kuće. Poslije svake veće kiše, mi smo u opasnosti. Nemamo gdje, zato smo ovdje. Deset godina smo ovdje i patimo se, niko nam ne pomaže. Djeca nemaju gdje da se igraju, jer je rijeka ispod kuće - kazao je on i dodaje da ih je poslije tragedije obišla samo predsjednica lokalne skupštine Fazila Berović i novinarska ekipa AA.

Prema Severdžanovim riječima, ovo nije prvi put da djeca upadaju u ovu rijeku. On tvrdi da se to dešavalo još tri puta.

- Tri puta smo uspjeli da ga izvučemo, sada nismo mogli - rekao je Severdžan kroz suze.

Ovaj otac ima još petero djece. Porodica Đugatan prije deceniju došla je sa Kosova i nastanila se pored rijeke Vidrenjak. Napravili su drvenu baraku u kojoj jedva preživljavaju.

Za dječakom su tragali pripadnici policije, vatrogasci, građani i članovi lokalnog auto-moto kluba.

Troškove ukopnine snosit će Islamska zajednica u Srbiji i JKP "Čistoća" iz Novog Pazara. Dvogodišnji Elvir bit će ukopan na groblju "Gazilar" u Novom Pazaru.

Uslijed obilnih padavina u ovoj općini izlila se rijeka Vidrenjak, koja protiče kroz centar grada i uliva se u Ibar. Poplavljeno je više kuća i fabrika, a nekoliko saobraćajnica bilo je pod vodom zbog čega je saobraćaj bio u prekidu.

Općinu Tutin u nedjelju uvečer obišli su srbijanski ministri odbrane i policije, Miloš Vučević i Bratislav Gašić, kao i ministar turizma Husein Memić. Oni su obećali pomoć Vlade Srbije u saniranju štete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.