open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Otrovni dim stigao do granice s BiH: Požar u Osijeku neće biti ugašen prije večeri
Oko 40 minuta iza ponoći u krugu dvorišta firme za preradu plastike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest došlo je do požara u kojem još gori plastična masa i ambalaža, a pri gašenju su povrijeđena dvojica vatrogasaca.
04.10.2023. u 12:44
get url
text

VEZANI TEKST - Nezapamćen požar u Osijeku, građani upozoreni da ne izlaze: Gašenje bi moglo trajati danima

Jak vjetar tokom noći onemogućio je osječkim i županijskim vatrogascima uspješnu lokalizaciju požara u pogonu za preradu plastike smještenom u predgrađu Osijeka. Riječ je o trećem požaru u ovom pogonu u proteklih desetak godina, međutim ranija dva uspješno su sanirana pri izbijanju, potvrdili su vatrogasni komandanti i lokalni dužnosnici.

Požar gori i dalje, a ne očekuje se kako će njegovo gašenje, uprkos velikim vatrogasnim snagama, biti okončano prije večeri. Jak vjetar koji puše otrovni dim nosi prema jugu, tako da je već stigao do granice sa BiH, a za sada su zrak i voda za piće u gradu Osijeku ispravni, izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Gori uskladištena plastika i mljevena plastika koji su uskladišteni u pogonu firme Drava International u kojoj sve propisane mjere zaštite od požara nisu provedene, ocijenio je glavni vatrogasni komandant Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

Dva vatrogasca koji su lakše povrijeđeni zbrinuti su u osječkoj bolnici, kao i svi vatrogasci koji su gasili požar noćas, u prvoj smjeni, radi ustanovljenja mogućih trovanja toksičnim tvarima koje sadrži dim, što za sada nije utvrđeno, dodao je Tucaković.

- Požar je još aktivan i bit će sigurno tokom cijelog dana danas aktivan - izjavio je Tucaković.

FOTO: Borna Jaksic/Pixsell

Dodao je kako se uskoro iz Zagreba očekuje doprema posebne hemijske supstance koja će pomoći u gašenje zapaljene plastike koja gori na temperaturi preko 850 stepeni Celzija. Tokom cijelog dana bit će potrebno vršiti kontrolu tla, vode i zraka, posebno u smjeru vjetra. Zbog sitnih čestica koje lebde visoko u atmosferi odustalo se od korištenja zračnih snaga za pomoć u sanaciji požara. Vatrogasci su uspješno uklonili kiseline, lužine i goriva iz susjednih skladišta kako bi se izbjeglo njihovo zapaljenje.

- Ovakav požar još nije zabilježen, a na lokaciji su aktivne 82 cisterne s vodom koje ohlađuju hrpe. Imamo i tekuću plastiku koja je napunila kanale, ali brzom akcijom zatvoreni su protoci prema pročistaču i odvodnim kanalima prema gradu - rekao je Tucaković.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić poručio je građanima da ostanu u kućama te da zatvore vrata i prozore. Anušić je pozvao nadležne službe da ispitaju okolnosti požara istaknuvši kako su u ovom pogonu "deponirani milioni tona plastike bez ikakve kontrole, zatrpane i pomiješane sa zemljom, što je noćas izazvalo požar".

FOTO: Borna Jaksic/Pixsell

- Ovo je situacija ugroženosti ne samo stanovnika koji žive u blizini, nego i šire. Posljedice ovog požara sanirat će se godinama, ogromnim sredstvima, a troškove trebaju snositi vlasnik ovog objekta i službe koje nisu na vrijeme reagirale - poručio je Anušić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako škole i vrtići u Osijeku danas rade normalno jer uvjeti nisu narušeni, prema mjerenjima DHMZ-a.

Vatrogascima pomažu pripadnici civilne zaštite s robotom, na područje oko požarišta stižu mobilne stanice za mjerenje kvaliteta tla, zraka i vode, a inspekcijske službe će utvrditi uzroke požara nakon sanacije požarišta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.