open-navfaktor-logo
search
Prvi potpredsjednik
Ovo je čovjek koji preuzima vlast u Iranu nakon Raisijeve pogibije
Mokhber, iskusna politička ličnost s bliskim vezama sa vrhovnim vođom Alijem Khameneijem, ima historiju značajnog utjecaja unutar režima. Ranije je vodio Setad, moćnu državnu fondaciju, i ima visoko obrazovanje iz međunarodnog prava i menadžmenta
AUTOR: Faktor
20.05.2024. u 08:38
get url
text
Mohammad Mokhber
Mohammad Mokhber
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian poginuli su sinoć u padu helikoptera. Avion, sa najvišim zvaničnicima, pao je dok je prelazio planinski teren po gustoj magli na putu za iranski grad Tabriz nakon otvaranja brane Qiz Qalasi na iransko-azerbejdžanskoj granici.
Prema iranskom ustavu, smrt postojećeg predsjednika pokreće posebne protokole. Prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber (69) preuzet će funkciju predsjednika u privremenom svojstvu.
Mokhber, iskusna politička ličnost s bliskim vezama sa vrhovnim vođom Alijem Khameneijem, ima historiju značajnog utjecaja unutar režima. Ranije je vodio Setad, moćnu državnu fondaciju, i ima visoko obrazovanje iz međunarodnog prava i menadžmenta.
Vijeće koje čine Mokhber, predsjednik parlamenta Mohammad Baqer Qalibaf i šef pravosuđa Ghollamhossein Mohseni Ezhei ima zadatak da organizuje nove predsjedničke izbore u roku 50 dana. Ovu tranziciju mora odobriti vrhovni vođa Khamenei, koji je uvjerio naciju da će se državni poslovi nastaviti bez prekida.
Mohammad Mokhber, rođen 1. septembra 1955. godine, figura je duboko ukorijenjena u iranske političke i ekonomske sfere. Preuzeo je ulogu prvog potpredsjednika 2021. nakon Raisijevog izbora. Mokhberov mandat u Setadu, organizaciji koja je prvobitno stvorena za upravljanje imovinom zaplijenjenom nakon Islamske revolucije 1979. godine, obilježen je kontroverzama i sankcijama. Evropska unija ga je 2010. uvrstila na listu sankcija zbog njegove navodne umiješanosti u aktivnosti nuklearnih i balističkih projektila, iako je s liste uklonjen dvije godine kasnije.
Ministarstvo finansija SAD-a je 2013. godine uključilo Setad i 37 kompanija pod svojom kontrolom na listu sankcioniranih subjekata.
Setad, formalno poznat kao Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam (Štab za izvršenje naredbe imama), osnovan je naredbom ajatolaha Ruholaha Homeinija, osnivača Islamske Republike i prethodnika Hameneija. Direktiva je naložila pomoćnicima da prodaju i upravljaju imovinom koja je navodno napuštena tokom turbulentnog perioda nakon Islamske revolucije 1979. godine, pri čemu je većina prihoda namijenjena u dobrotvorne svrhe.
Kako prenosi Reuters, Mokhber je bio dio tima iranskih zvaničnika koji su posjetili Moskvu u oktobru prošle godine i pristali da ruskoj vojsci isporuče rakete zemlja-zemlja i više dronova. Iranska turneja je također uključivala dva visoka zvaničnika Revolucionarne garde i zvaničnika Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti.
Iznenadna smrt Raisija, koji je smatran bliskim, ali neharizmatičnim Hameneijevim saveznikom, mogla bi značajno promijeniti ravnotežu snaga u Iranu.
Šokantna smrt, osim Mokhbera, otvara teren za druge kandidate, uključujući predsjednika parlamenta Mohammada Baqer Qalibafa, koji već dugo gaji predsjedničke ambicije. Međutim, Qalibaf, tehnokrata s historijom optužbi za korupciju, mogao bi se suočiti s izazovnim putem da osigura mjesto predsjednika.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.