open-navfaktor-logo
search
Moguće posljedice
Analiza BBC-ja: Šta nesreća predsjednika Raisija može značiti za Iran?
AUTOR: J. B.
19.05.2024. u 22:02
get url
text
Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi
Širom svijeta prate se dešavanja u Iranu, s pitanjem da li će biti zanačajnih promjena kada je u pitanju iranska politika, ukoliko se pokaže da je ugrožen život predsjednika Ebrahima Raisija.
- Kratak odgovor je da se mnogo toga neće promijeniti. Ipak, nestabilnost sigurno može pogoditi ekonomiju. Kada je objavljena vijest, iranski rail srušio se u vrijednosti u odnosu na američki dolar. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izrazio je nadu da će se predsjednik i članovi njegove pratnje sretno vratiti. Tražio je da se moli za njih i poručio iranskom narodu da ne brine, jer neće biti problema u upravljanju zemljom - kaž se u analizi britanskog BBC-ja.
Podsjećamo, helikopter u kojemu su se, između ostalih, nalazili predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, srušio se dok je prelijetao planinsko područje u sjeverozapadnoj iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan. Nesreća se dogodila dok je helikopter prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku sa ceremonije otvaranja brane na granici Azerbejdžana i Irana.
BBC piše da u očima većine Iranaca, vrhovni vođa i Islamska revolucionarna garda (IRGC) donose velike političke i odluke koje se tiču vanjske poltike. Raisi je jedan od najkonzervativnijih predsjednika koje je Iran ikada imao i veoma je blizak ajatolahu. On je, također, jedan od ozbiljnih pretendenata da naslijedi iranskog vrhovnog vođu - navode se u analizi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.