open-navfaktor-logo
search
Poginuo u helikopterskoj nesreći
Političko putovanje iranskog predsjednika Ebrahima Raisija
AUTOR: Anadolija
20.05.2024. u 08:32
get url
text
Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi
Poznat kao pravnik i vjerska ličnost, iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji je u nedjelju poginuo u helikopterskoj nesreći, rođen je 14. decembra 1960. godine u Mashhadu.
Bivši šef pravosuđa, Raisi je bio osmi predsjednik Irana. Bivši tužilac i sudac izabran je 2021. godine na mjesto predsjednika.
Nakon Iranske revolucije 1979. godine započeo je karijeru tužioca 1981. Brzo se uzdigavši ​​na svom položaju, Raisi je sa 25 godina postao zamjenik glavnog tužioca Teherana.
Bio je dio četveročlanog komiteta koji je, prema instrukcijama iranskog revolucionarnog vođe ajatolaha Ruhollaha Homeinija, izrekao smrtne kazne za protivnike režima zatvorene 1988. godine.
Nakon Homeinijeve smrti i za vrijeme Ali Khameneijevog mandata, Raisi je brzo napredovao na pozicijama. Bio je glavni tužilac Teherana od 1989. do 1994. godine.
Godine 1994. Raisi je imenovan za šefa Organizacije državnog inspektorata, a na toj funkciji je bio deset godina.
Raisi je 2004. godine imenovan za prvog zamjenika načelnika pravosuđa. Kasnije je postao iranski državni tužilac 2014, a Khamenei ga je 2016. imenovao za šefa svetišta i fondacije Imama Reze u Mashhadu.
Raisi se kandidovao i na predsjedničkim izborima održanim 19. maja 2017. godine, ali je izgubio od tada aktuelnog predsjednika Hassana Rouhanija.
Nakon što je Khamenei razriješio ajatolaha Amolija Larijanija sa pozicije šefa pravosuđa i imenovao ga za šefa Vijeća za procjenu ekspeditivnosti, Raisi je preuzeo upražnjeno mjesto šefa pravosuđa u martu 2019. godine.
Na predsjedničkim izborima održanim 18. juna 2021. godine Raisi je pobijedio velikom razlikom, osiguravši 62 posto glasova, čime je postao osmi predsjednik Irana.
Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian poginuli su u nedjelju u helikopterskoj nesreći.
Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi navodno je jučer "tvrdo sletio" zbog vremenskih uvjeta dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom.
Zamjenik guvernera pokrajine Istočni Azerbejdžan Jabbarali Zakiri izjavio je da su dva od tri helikoptera u Raisijevom konvoju sletjela, dok se jedan srušio.
Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashema.
Zbog teških vremenskih uvjeta na terenu Iran je zatražio pomoć Turske u okviru koje je poslana i bespilotna letjelica Akinci, koja se nakon pronalaska olupine helikoptera vratila redovnim zadacima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.