open-navfaktor-logo
search
Hrvatski premijer
Plenković: Hrvatska je ostvarila sve strateške ciljeve, smjernice je odredio Tuđman
Premijer Andrej Plenković obraćajući se danas hrvatskim saborskim zastupnicima komentarisao, između ostalog, ulazak Hrvatske u šengenski prostor.
17.01.2023. u 19:20
get url
text

Prvog dana ove godine Hrvatska je ušla u šengenski prostor i eurozonu.

- Danas smo država koja je među 15 zemalja EU, NATO-a, eurozone i šengenskog prostora. Ne možemo biti u kvalitetnijem i boljem društvu nego što jesmo - naveo je Plenković.

Uvjeren je da će Hrvatska "u finansijskim rezultatima ove godine osjetiti prednosti Šengena unatoč najavljenom i vjerovatnom usporavanju globalne ekonomije", te da će eurozona "pojačati našu otpornost u svim krizama koje su pred nama".

On je naglasio da je "52 posto izvoza, 59 posto uvoza i 60 posto noćenja turista ostvareno u zemljama članicama eurozone".

- Ostvarivanje svih ovih strateških ciljeva u samo tri decenije je zaista impresivan bilans niza vlada, niza saziva Hrvatskog sabora, vodstva, jasan pravac koji je određen u ovom gornjem domu i nakon prvih demokratskih izbora 30. maja, a te smjernice je odredio prvi predsjednik Franjo Tuđman - rekao je premijer i dodao da ništa ne bi bilo moguće bez uloge hrvatskih branitelja u odbrani domovine, prenosi Index.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.