open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Poslani u smrt: U Herceg Novom obilježena 29. godišnjica deportacije bh. izbjeglica
Ovih dana se navršava 29 godina otkako je u Crnoj Gori izvršen zločin protiv izbjeglih Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, poznatiji kao "Deportacija izbjeglica".
25.05.2021. u 17:54
get url
text

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Anima danas su u podne, ispred zgrade Centra sigurnosti Herceg Novi, odakle je većina izbjeglica organizovano nezakonito deportovana, položili cvijeće i zajednički odali počast žrtvama.

Crnogorska policija u maju i junu 1992. godine uhapsila je najmanje 66 civila, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u BiH, i u svojstvu talaca ih predala vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika. Među uhapšenima, više od 60 civila su bili bošnjačke nacionalnosti, dok je nekoliko osoba bilo srpske nacionalnosti.

Većina izručenih odmah su ubijeni, ostali su ubijeni u logorima, a nekolicina je preživjela mučenje i na kraju su razmijenjeni. Još uvijek se za posmrtnim ostacima nekih žrtva deportovanih iz Herceg Novog traga.

Tea Gorjanc-Prelević, direktorka Akcije za ljudska prava, poručila je danas da će uskoro tri decenije od ovog zločina, a da oni najodgovorniji nijesu procesuirani. Prema riječima Miloša Vukanovića iz CGO-a, krajnje je vrijeme da se zločin počinjen 1992. godine konačno sudski procesuira.

- Pozivam Evropsku uniju da se zapita šta se to dogodilo na teritoriji Crne Gore - kazao je Vukanović.

Na današnjem okupljanju bio je i Alen Bajrović, čiji je otac Osman odveden u smrt 27. maja 1992. godine. On je s porodicom te godine stigao u Herceg Novi, odakle je i deportovan.

- Ogorčen sam što nema procesuiranih, što Crna Gora ovaj slučaj nije dovela do kraja. Predstavnicima vlasti poručujem da je vrijeme da se izgradi spomenik žrtvama. Moja najveća želja je da nađem kosti mog oca i da ih sahranim - kazao je Bajrović.

Današnjem okupljanju prisustvovali su predstavnici nevladinog sektora, političkih partija, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

Tokom sudskog postupka koji je vođen 2012. godine, devet bivših crnogorskih policajaca optuženih za deportacije oslobođeno je optužbi, nakon što je Viši sud u Podgorici presudio da, iako su hapšenja bila nezakonita, ona nisu predstavljala ratni zločin, a devet optuženih osoba nisu pripadale nijednoj strani u ratu u Bosni i Hercegovini.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.