open-navfaktor-logo
search
Horor u centru za djecu
Potvrđena autentičnost šokantnog snimka iz Osijeka: Krici i jecaji mališana, odgajateljica vrišti na njih, psuje...
Objavljen je šokantan snimak iz osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje, u njihovoj zgradi u Ružinoj ulici, u samom centru grada Osijeka u Hrvatskoj.
10.07.2023. u 22:58
get url
text
Dom u Osijeku
Dom u Osijeku

Krikove i plač djece koja doslovno jecaju paraju samo oštre rečenice žene koja skrbi o njima. Ona govori "manijače glupi", "krava si glupa, za....vaš", "ti si glupan, je..m ti mater, onu k...u", "marš van", "dobit ćeš po pi....", "začepi gubicu"’..., prenosi 24sata.hr.

U jednom trenutku čuje se i udarac, a jedno dijete počinje još jače plakati.

To je samo dio šokantne snimke koju je objavio Telegram, a njenu autentičnost potvrdilo je nadležno ministarstvo.

Snimka je nastala prije nešto manje od mjesec dana, odnosno 12. juna kada su roditelji dvoje djece (2, 5) koja su smještena u Domu Klasje nazvali kako bi se raspitali o svojoj djeci.

Pretpostavlja se da je neko od djece podigao slušalicu pa su roditelji, kad se veza uspostavila, začuli prodoran dječji plač, a potom i histerično deranje odgojiteljice. Majka je tada mobitelom počela snimati ono što se čulo iz slušalice mobitela njenog nevjenčanog supruga, koji je tog prijepodneva nazvao Dom Klasje.

Roditelji su 30. juna sve prijavili osječkoj policiji. Direktor Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje, Vedran Škugor i njegove saradnice Snježana Đorđević i Ana Karalić odbacile su mogućnost da se djecu u njihovoj ustanovi fizički kažnjava.

Škugor je odbio preslušati snimku, međutim priznao je da su prema jednoj odgajateljici poduzete sankcije, ali nije htio reći što to konkretno znači.

- Samu snimku nisam čuo pa ne mogu ni potvrditi ili opovrgnuti njezinu autentičnost, to će procjenjivati policija ili sud. No, upoznat sam sa situacijom. Apsolutno ne odobravamo nikakav oblik vrijeđanja ili nasilja prema djeci, kao ni prema bilo kome drugome, i za svaki za koji saznamo, uvijek bude sankcioniran - rekao je Vedran Škugor za Večernji.

No, danas je saopćeno da je nakon dojave o neprimjerenom ponašanju prema djeci smještenoj u osječkom dječjem centru Klasje Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike Hrvatske u toj ustanovi provelo inspekcijski nadzor, kojim su potvrđeni navodi iz zaprimljene dojave.

- Ministarstvo je 7. juča provelo vanredni inspekcijski nadzor u osječkom Centru za pružanje usluge u zajednici "Klasje" povodom zaprimljene obavijesti kako je na društvenoj mreži objavljena audio snimka na kojoj se čuje dječji plač i odrasla osoba koja se djeci obraća pogrdnim i izrazito neprimjerenim riječima - stoji u odgovoru Ministarstva na upite medija.

Dodaju da su nakon provedenog nadzora, potvrđeni navodi iz zaprimljene obavijesti te kako je direktor Centra, nakon dobijenih saznanja o neprimjerenom ponašanju zaposlenice, poduzeo radnje u skladu sa Zakonom o radu te izrekao pisano upozorenje na obaveze iz radnog odnosa.

- Inspekcija Ministarstva poduzet će odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti te, obavijest o utvrđenim činjenicama dostaviti Općinskom državnom odvjetništvu i nadležnoj komori. Naredit će se i poduzimanje daljnjih radnji prema navedenoj djelatnici, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smještene djece kao najranjivije skupine korisnika u sustavu socijalne skrbi - ističu u nadležnom Ministarstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.