open-navfaktor-logo
search
"Moćni ugovor"
Putin: Sporazum Rusije i Sjeverne Koreje podrazumijeva vojnu pomoć u slučaju agresije protiv jedne od ovih zemalja
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un rekao je da će sporazum između Rusije i Sjeverne Koreje ubrzati uspostavljanje multipolarnog svijeta
AUTOR: Anadolija
19.06.2024. u 12:28
get url
text
Novi sporazum Rusije i Sjeverne Koreje podrazumijeva vojnu pomoć u slučaju agresije protiv jedne od ovih zemalja, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.
Govoreći na konferenciji za novinare u Pjongjangu nakon sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, koja je prenošena uživo na web stranici Kremlja, Putin je rekao da su sigurnosna i međunarodna pitanja značajne teme današnjih razgovora.
- Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, međusobnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu - rekao je Putin.
Ruski predsjednik je naglasio da se tim dokumentom postavljaju i temelji za vojnu saradnju dvije zemlje.
Kim Jong-un je rekao da je sporazum "miroljubiv, defanzivne prirode", dodajući da će ubrzati uspostavljanje multipolarnog svijeta.
- Ovaj moćni ugovor nije ništa drugo do dokument istinski konstruktivne, obećavajuće, isključivo miroljubive i odbrambene prirode, osmišljen da štiti i brani osnovne interese naroda dviju zemalja. Ne sumnjam da će postati pokretačka snaga za ubrzanje uspostavljanja novog multipolarnog svijeta - naglasio je on.
Sjevernokorejski lider je sporazum opisao i kao važan dokument koji će postaviti temelje za buduću saradnju dvije zemlje, uključujući ekonomiju, politiku i vojna pitanja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.