open-navfaktor-logo
search
Dočekao ga Kim Jong-un
Putin u Sjevernoj Koreji: "Motor novog multipolarnog svjetskog poretka"
Ističući da su se Sjeverna Koreja i Rusija odlučno suprotstavile ambicijama Zapada, Putin je kazao da će dvije zemlje razvijati trgovinske i platne sisteme koji nisu pod njegovom kontrolom
AUTOR: Anadolija
19.06.2024. u 09:26
get url
text
FOTO: Anadolija
Ruski predsjednik Vladimir Putin boravi u službenoj posjeti Sjevernoj Koreji, a na međunarodnom aerodromu u Pjongjangu ga je dočekao sjevernokorejski lider Kim Jong-un.
Nakon srdačnog pozdrava, dvojica lidera su sjela u automobil i zajedno otišli do rezidencije Kumusan u kojoj je Putin odsjeo.
Sjevernokorejska agencija KCNA javlja da je Putin u Pjongjang doputovao u važnom periodu kada su prijateljski odnosi između Sjeverne Koreje i Ruske Federacije postali "strateški bastion međunarodnog mira, pravde i sigurnosti i motor novog multipolarnog svjetskog poretka".
Ovo je prva posjeta ruskog predsjednika Putina Sjevernoj Koreji nakon 24 godine. Putin i Kim su se posljednji put sastali u septembru 2023. godine u ruskom regionu Istočni Sibir.
Pod pritiskom sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Evrope zbog rata u Ukrajini, Rusija je pokazala tendenciju da poveća svoju saradnju na vojnom planu sa Sjevernom Korejom.
U izjavi prije dolaska u Sjevernu Koreju, Putin je rekao da cijene podršku Pjongjanga ruskim vojnim operacijama u Ukrajini.
Ističući da su se Sjeverna Koreja i Rusija odlučno suprotstavile ambicijama Zapada, Putin je kazao da će dvije zemlje razvijati trgovinske i platne sisteme koji nisu pod kontrolom Zapada i da će se suprotstaviti uvođenju nezakonitih jednostranih sankcija državama.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.