open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Ratni zločinac Ćorić u Zagrebu promovirao knjigu: Došli mu brat po zločinu Dario Kordić i Goran Milić
Ratni zločinac Valentin Ćorić, koji je u predmetu protiv hercegbosanske šestorke osuđen za najteže zločine i kao dio Udruženog zločinačkog poduhvata, jučer je promovisao knjigu u Zagrebu.
27.01.2024. u 11:33
get url
text

Knjiga u kojoj zapisi zločinca Ćorića iz Haškog tribunala, promovisana je u centru Zagreba u organizaciji "Društva hrvatskih književnika na zagrebačkom Trgu bana Jelačića".

Promociji u Zagrebu prisustvovao je još jedan ratni zločinac Dario Kordić, koji je naredio masakr nad Bošnjacima iz Ahmića 1993. godine.

Promociji je prisustvovao i hrvatski novinar Goran Milić koji je rekao da je došao vidjeti Ćorića i s obzirom na to da mu je istekla kazna tokom koje nije mogao objavljivati.

- Vale Ćorić je moj obiteljski prijatelj. To ću uvijek poštovati i tu ću stati - rekao je Milić.

 

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pručuje da je došlo teško vrijeme.

- Svi koji smo se borili za istinu i pravdu i presude sudova, na čelu s MKSJ, danas postajemo progonjeni ne samo od zločinaca i njihovih zaštitnika, nego i od onih koji bi trebali makar poštivati međunarodne presude - navode između ostalog iz Udruženja.

Ćorić je za zločine osuđen na 16 godina zatvora. Podsjećamo, Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših funkcionera tzv. Herceg-Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine. Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.