open-navfaktor-logo
search
Srbija
Razbili mu nos u Prijepolju jer je pjevao "Božić je, pucaj u džamije"
Srbijanski mediji prenijeli su jučer informaciju kako je grupa učenika u Tehničkoj školi u Prijepolju, Srbija, napala dječaka te mu je jedan od njih nanio teže tjelesne povrede. 
24.01.2024. u 14:26
get url
text

Napadnuti dječak nedavno se pojavljivao u tekstovima srbijanskih medija kada je sa društvom na jednoj privatnoj proslavi pjevao "Božić je, pucaj u džamije". Protiv njega se pred Višim sudom u Užicu vodi postupak.

- Jučer je ispred škole tog dječaka okružilo deset učenika bošnjačke nacionalnosti, vrijeđali su ga dok su puštali taj sporni snimak, a potom mu zadali dva udarca u predijelu lica - prenosilo se jučer srbijanskim medijima, iako nije saopćeno ko je ovu izjavu dao.

Međutim, prema navodima direktora te škole Miloja Banduka koji se, također, oglasio vezano za incident, u sukobu su učestvovala samo dva učenika.

- Posle prvog časa, na ulazu u školu, u holu škole, došlo je do fizičkog kontakta između dva učenika. Jedan je povrijedio drugog, razbio mu je nos, krv je tekla. Pozvali smo policiju, roditelje i školske policajce. Oni su uzeli izjavu od roditelja i učenika.

Mi smo zakazali sastanak tima za borbu protiv nasilja u školama. Pedagog škole je uzeo izjavu i sutra (danas, op.a.) ćemo steći jasnu sliku i pokrenut će se disciplinski postupak. Riječ je o mirnim učenicima i vrlo nas je neprijatno iznenadio ovaj incident - rekao je Banduka.

Kako je saopćio MUP Srbije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolju podnijet će krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Užicu, protiv sedamnaestogodišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela izazivanje vjerske i nacionalne mržnje i netolerancije i teške tjelesne povrede.

- On se sumnjiči da je jučer u hodniku prijepoljske škole nanio tešku fizičku povredu u vidu preloma nosne kosti 16-godišnjaku nakon što mu je pokazao snimak na kojem 16-godišnjak sa troje drugih ljudi, pjeva pjesme koje izražavaju nacionalnu mržnju i netrpeljivost, a koje su objavljene na društvenim mrežama - naveo je MUP.

Prema navodima pojedinih lokalnih medija, on je danas priveden.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.