open-navfaktor-logo
search
"Logičan korak"
Sjeverna Makedonija: Sobranje prihvatilo ostavku premijera Zaeva
Sobranje (parlament) Sjeverne Makedonije prihvatilo je ostavku premijera Zorana Zaeva, koju je najavio nakon objave rezultata lokalnih izbora održanih u oktobru.
23.12.2021. u 15:20
get url
text

Predsjednik Sobranja Talat Džaferi rekao je da prema ustavnim odredbama ostavka premijera znači ostavku cijele Vlade. Dodao je kako će sadašnji saziv Vlade funkcionirati do izbora nove.

U pismu jučer poslanom Sobranju Zaev je rekao da je odluka o ostavci "logičan korak koji proizlazi iz ishoda lokalnih izbora" u oktobru, kao i "izraz preuzimanja odgovornosti" za izborne rezultate.

- U takvim uvjetima, meni lično i meni kao premijeru, zbog politike u koju vjerujem, zbog demokratskih i evropskih vrijednosti u koje vjerujem, politički neodgovorno i neopravdano pred svojim narodom i svojom zemljom bi bilo da vodim Vladu na njenom evroatlantskom putu. Vjerujem da će još jedan premijer iz redova SDSM-a to uspjeti postići na bolji način, uz uspjeh i za građane i za državu - napisao je Zaev koji je odlučio da ne obrazlaže ostavku pred zastupnicima.

Sjednici Sobranja nisu prisustvovali ni Zaev ni članovi Vlade.

Nakon što je Sobranje prihvatilo ostavku, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski trebao bi u roku 10 dana imenovati novog premijera, koji potom ima rok 20 dana da Sobranju predloži novi sastav i program Vlade.

Kako je najavio Zaev, očekuje se da će mandatar biti još jedna osoba iz redova SDSM-a, s promijenjenim sastavom Vlade i vladinim koalicijama.

Zaev je ranije podnio ostavku na mjesto predsjednika SDSM-a. Vladajuća sjevernomakedonska stranka ranije ovog mjeseca izabrala je Dimitra Kovačevskog za novog predsjednika.

Najveći uspjeh u četveroipogodišnjem mandatu Zorana Zaeva je članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u, što je omogućeno nakon rješavanja spora oko imena s Grčkom i potpisivanja Prespanskog sporazuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.