open-navfaktor-logo
search
Utvrđen prekršaj
Školsku godinu počela himnom "Ja sin sam tvoj": Učiteljici iz Novog Pazara kazna do 2.490 KM
Adeli Melajac Karaahmetović, učiteljici O. Š. "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru, koja je 1. septembra umjesto himne Srbije "Bože pravde" u školi pustila himnu sandžačkih Bošnjaka "Ja sin sam tvoj", zaprijećena je novčana kazna u iznosu od 50.000 (oko 830 KM) do 150.000 (oko 2.490 KM) dinara zbog prekršaja u primjeni propisa upotrebe himne.
07.09.2021. u 18:06
get url
text

VEZANI TEKST - Protesti zbog saslušanja učiteljice u Novom Pazaru: To je zastrašivanje ljudi

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave rekli su za Kurir da je sadržina upravnog inspekcijskog nadzora bila primjena propisa kojima je uređena oblast izgleda i upotrebe grba, zastave i himne te da je utvrđen prekršaj.

- Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, zbog uočenih nepravilnosti u primjeni propisa kojima je uređena oblast izgleda i upotrebe grba, zastave i himne, upravna inspekcija naložila je direktoru osnovne škole izvršenje mjera koje se odnose na pravilnu primjenu napred navedenih propisa. Nepostupanje odgovornog lica nadziranog organa po naloženim mjerama sankcionisano je kao prekršaj - naveli su iz ministarstva i dodali:

- Povreda propisa kojima se uređuje izgled i upotreba grba, zastave i himne Republike Srbije, kao i upotreba nacionalnih simbola i znamenja pripadnika nacionalnih manjina, sankcionisana je kao prekršaj za koji je zaprijećena novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u nadziranom subjektu, a čiju visinu u svakom pojedinačnom slučaju određuje prekršajni sud prilikom izricanja novčane kazne.

VEZANI TEKST - Za Bošnjake u Sandžaku "Bože pravde" je provokacija, djeca školsku godinu počela himnom "Ja sin sam tvoj"

Iako je učiteljica Adela Melajac Karaahmetović u nedjelju bila na informativnom razgovoru u Policijskoj upravi u Novom Pazaru nadležno tužilaštvo još nije saopćilo koja joj se sve krivična djela stavljaju na teret i po kojim članovima zakona može biti kažnjena. Nezvanično, kazne se kreću od otkaza pa čak i do toga da će se onaj ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili ne vjersku mržnju ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji kazniti se zatvorom od šest mjeseci do pet godina, kako je navedeno u članu 317 Krivičnog zakona.

Iz Višeg javnog tužilštva u Novom Pazaru Kuriru je rečeno da će tužilaštvo dati saopćenje za javnost nakon završetka predistražnog postupka, a iz Ministarstva prosvjete da je inspekcijski nadzor prosvjetne inspekcije u toku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.