open-navfaktor-logo
search
Dvodnevno zasjedanje
Skupština prihvatila Izvještaj, Vučić poručio da će borba za ZSO na Kosovu biti teška
Zastupnici Skupštine Srbije prihvatili su sa 154 glasa Vladin Izvještaj o pregovorima sa Prištinom.
03.02.2023. u 22:45
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić: Prvi put da čujem da pitanja BiH i Kosova treba rješavati zajedno, spreman sam...

U završnom obraćanju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da slijede teški razgovori i teška borba za Zajednicu srpskih općina, sa ovlašćenjima koja će biti značajna i koja će ulijevati povjerenje građanima.

- U saradnji sa njima ćemo donositi sve odluke, jer će biti pritisaka da se ne poštuje potpisano - kaže Vučić.

Tek poslije, dodaje, dolaze razgovori o drugim temama.

Vučić je rekao da "moramo da razumijemo šta traži Zapad, u kojim geopolitičkim okvirima". Navodi i da je Zapad mislio da će biti lakše poraziti Rusiju, ali da ona danas ratuje bolje nego ranije.

- Plašim se da će biti samo teži rat, sa još većim razmjerama posljedica, a one neće biti nimalo dobre ni po nas ovdje - rekao je Vučić.

Naveo je da je on sam kriv jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali da su morali da osude upad Rusije u Ukrajinu kako bi ostali na međunarodnoj sceni.

- Naše iskustvo sa sankcijama je veoma loše i važno je da imamo nekoga ko bi nam pomogao u Vijeću sigurnosti UN-a, jer ne znamo šta će nekome pasti na pamet, kao Britancima 2015, pa su nam Rusi pomogli - rekao je Vučić.

Naveo je i da ne voli da govori o crvenim linijama, jer se onda ograničavaju pregovori, a preklapanje crvenih linija dovodi do sukoba.

- Važno je da sa Albancima izgradimo bolje odnose, pregovaramo, ekonomski napredujemo, da imamo veću stopu rasta - poručio je Vučić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.