open-navfaktor-logo
search
Predat nacrt
Skupština Srbije: Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici preduslov za mir
Narodni poslanici Skupštine Srbije okupljeni oko poslaničke grupe "Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka" predali su Skupštini svoj nacrt predloga rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.
09.06.2021. u 17:25
get url
text

- Nakon potvrđivanja, odnosno pravnosnažnosti svih presuda Haškog tribunala za genocid nad Bošnjacima, svako dalje negiranje genocida, njegovo veličanje, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca i zločina, od strane najviših političkih predstavnika srpskog naroda i države Srbije, zapravo predstavlja njegovu najveću kolektivizaciju - izjavio je narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović.

On je rekao da je od danas odgovornost na svim političkim predstavnicima srpskog naroda, da se svojim ponašanjem i djelovanjem, opredijele da li je u Hagu presuđeno pojedincima ili čitavom narodu.

- Nakon jučerašnje pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću te prethodnih presuda Radovanu Karadžiću i drugim zločincima, članovima udruženog zločinačkog poduhvata, kojom je potvrđen genocid nad Bošnjacima, stekli su se uslovi da se u Srbiji po hitnom postupku usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici - izjavio je Imamović.

Rezolucija između ostalog predviđa najoštriju osudu genocida u Srebrenici, ali i zabranjivanje njegovog negiranja i veličanja ratnih zločinaca i drugih ratnih zločina, pojasnio je Imamović i dodao da dokument koji su predali Skupštini Srbije predviđa i uvođenje lekcija u obrazovnom sistemu Srbije kojim bi se mlađim generacijama stvorila svijest da se genocid i drugi ratni zločini ne isplate.

- Politika koja je dovela do genocida mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a svi rezultati takve politike poništeni, kako bi buduće generacije mogle u miru graditi svoju sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost. Jedino tako se može zaustaviti ponovno stvaranje svijesti da se interesi jednog naroda i jedne države mogu ostvarivati na štetu drugog naroda i druge države. Priznavanje, osuda i zabrana negiranja genocida je prvi korak kojim će Srbija pokazati da li zaista iskreno želi graditi dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom, ali i odnose između srpskog i bošnjačkog naroda - naveo je Imamović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Imamović je zaključio da je usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici preduslov za mir te kako se sve češće čuje da će to biti i jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.