open-navfaktor-logo
search
Rekordi u septembru
Služba EU-a za klimatske promjene: Godina 2023. na putu da postane najtoplija u historiji
Godina 2023. na putu je da postane najtoplija u historiji, objavila je služba Evropske unije za klimatske promjene Copernicus, prenose svjetski mediji.
05.10.2023. u 07:50
get url
text

Najtopliji septembar zabilježen na globalnom nivou uslijedio je nakon ljeta s rekordnim temperaturama ove godine, objavio je Copernicus.

Temperature u septembru ove godine bile su pola stepena više nego u prethodnom najtoplijem septembru u historiji, a gotovo cijeli stepen više nego u prosječnom devetom mjesecu između 1991. i 2020. godine.

- Temperature bez presedana za ovo doba godine zabilježene u septembru - nakon rekordnog ljeta - oborile su nove rekorde - izjavila je Samantha Burgess, zamjenica direktora Službe za klimatske promjene Copernicus, piše CNN.

Temperature tokom 2023. sada su na putu da budu 1.4 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih prosječnih temperatura, dodala je Burgess.

To je samo 0.1 stepen ispod cilja postavljenog Pariskim klimatskim sporazumom, koji ima imperativ ograničiti zagrijavanje na 1.5 stepeni do kraja stoljeća.

Septembar je, međutim, već bio 1.75 stepeni topliji nego u predindustrijskom referentnom razdoblju od 1850. do 1900. godine.

Antarktički morski led također je dosegao historijski najniži nivo u septembru, pokrivajući devet posto manje površine od prosjeka između 1991. i 2020. Na Arktiku je morski led u prošlom mjesecu bio na petom najnižem nivou.

Što se tiče padavina, u septembru je slika bila mješovita.

Veliki dijelovi zapadne Evrope dobili su više kiše nego inače, a u Grčkoj i Libiji bilo je poplava kao posljedica oluje Daniel, ciklona nalik tropskom koji je pogodio Sredozemno more.

Ali drugi dijelovi Evrope, Sjedinjene Američke Države, Meksiko, centralna Azija i Australija zabilježili su najsušniji septembar od početka mjerenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.