open-navfaktor-logo
search
Pomilovanje za optužene
Španski parlament potvrdio zakon o amnestiji katalonskih separatista
AUTOR: Anadolija
30.05.2024. u 15:12
get url
text
FOTO: AA
Španski parlament usvojio je u četvrtak zakon o amnestiji katalonskih separatista, prevazilazeći poslednju političku prepreku kontroverznog zakona.
Zakon će, osim za nasilni terorizam, pomilovati sve koji su optuženi ili suočeni s optužbama za djela povezana s katalonskim separatističkim pokretom od novembra 2011. do novembra 2023. godine.
To uključuje aktiviste i političare poput bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, koji je pobjegao iz Španije nakon neuspjelog pokušaja otcjepljenja od Španije 2017. godine.
Ovaj zakon će otvoriti put Puigdemontu i drugim političarima u egzilu da se vrate bez pravnih posljedica.
Mjera će stupiti na snagu čim bude objavljena u službenom glasniku Španije što bi, kako prenose španski mediji, moglo biti u roku od najviše 15 dana.
Sudovi će tačno odrediti kako će se zakon primjenjivati ​​i koliko će osoba imati koristi od njega.
Istovremeno, opozicione stranke obećale su da će osporiti nacrt na Ustavnom sudu Španije i na evropskom nivou.
Španski parlament je već usvojio zakon o amnestiji u martu. Međutim, poslan je Senatu pod kontrolom konzervativaca, a koji je političkim manevrima odgodio konačno izglasavanje, tako što ga je vratio u parlamentarnu proceduru.
Tokom debate prije konačnog usvajanja zakona, opozicioni lider Alberto Nunez Feijoo iz Narodne stranke nazvao je prijedlog zakona "političkom korupcijom" koja je napravljena samo da bi premijer Pedro Sanchez održao na vlasti.
Usvajanje zakona pozdravili su katalonski separatisti, koji su obećali da ovo nije kraj njihovog pokreta.
- Sljedeća stanica: referendum - rekao je Gabriel Rufian iz separatističke grupe ERC, opisujući današnji dan kao "pobjedu".
Španska progresivna vlada opravdala je tu mjeru kao način da se smanje tenzije s Katalonijom i smanji želja njenih građana da se odvoje od Španije.
Nedavni izbori u Kataloniji sugerišu da bi plan mogao funkcionisati, barem za sada.
Nakon glasanja početkom maja, katalonskim separatističkim strankama je prvi put nakon nekoliko godina izmakla većina.
Socijalistička partija je izašla kao pobjednik, iako bez većine. Još su u toku pregovori o formiranju regionalne vlade.
U januaru je anketa katalonskog instituta za političke nauke ICPS pokazala da 39,5 posto Katalonaca podržava odvajanje od Španije, dok bi 52,5 posto željelo da ostane u zemlji.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.