open-navfaktor-logo
search
Historijska odluka
Sanchez: Španija priznaje "održivu" palestinsku državu u granicama iz 1967. godine
AUTOR: Anadolija
28.05.2024. u 09:47
get url
text
Pedro Sanchez
Pedro Sanchez
FOTO: Ured premijera Španije/AA
Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je u utorak ujutro da će Vlada Španije odobriti mjeru za službeno priznavanje palestinske državnosti tokom dana.
- Ovo je historijska odluka koja ima jedan cilj - doprinijeti postizanju mira između Izraela i Palestine - rekao je Sanchez tokom obraćanja u Madridu.
Sanchez je napomenuo da će Španija priznati palestinsku državu na osnovu granica iz 1967. godine, priznajući samo promjene s kojima su se složile obje strane.
- Iako nije na Španiji da definiše granice drugih nacija, naš stav je usklađen s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i sa stavom koji tradicionalno zauzima Evropska unija - naglasio je španski lider.
Sanchez je dodao da bi palestinska država trebala biti "održiva" sa Zapadnom obalom i Gazom koji su povezani koridorom i Istočnim Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom.
- Današnja odluka je zasnovana na međunarodnom pravu i poštovanju poretka zasnovanog na pravilima - principima koji nas vode bez obzira na kontekst - rekao je Sanchez.
Španski premijer je dodao da će od srijede njegov fokus biti na zalaganju za održivo rješenje s dvije države kako bi se donio trajni mir u regionu.
Norveška i Irska će u utorak također formalno priznati palestinsku državnost.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.