open-navfaktor-logo
search
Međunarodna akcija
Srbijanska policija uhapsila vođe najvećeg kartela u Evropi
U okviru međunarodne akcije "Easy", Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u saradnji s Europolom i Tužilaštvom za organizirani kriminal uhapsilo je i privelo vođe balkanskog kartela koji je posljednjih godina organizirao šverc više od sedam tona kokaina na području Evrope.
11.05.2023. u 15:39
get url
text

Akcija je provedena u najvećoj tajnosti u saradnji s policijama Nizozemske i Belgije uz koordinaciju Europola.

Tužilaštvo Srbije za organizirani kriminal soapćilo je da je u četvrtak uhapšeno na području te zemlje 13 osoba, javlja Radiotelevizija Srbije.

Od sedmero koji nisu uhapšeni, dvije osobe se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, odnosno pritvora po rješenjima Kraljevine Nizozemske i Republike Peru, jedna osoba je u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri su u bjekstvu.

Naime, po nalogu Javnog tužilaštva za organizirani kriminal u saradnji s MUP-ovom službom za borbu protiv droga, Uprave kriminalističke policije nakon višemjesečnog predistražnog postupka na području Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina u četvrtak je uhapšeno 13 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga.

Ova organizirana kriminalna grupa koju čine 20 osoba sumnjiči se da je umiješana u međunarodnu trgovinu narkoticima.

Naime, organizatori i pripadnici ove organizirane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine sudjelovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije.

Tokom predistražnog postupka prikupljeni su dokazi koji se odnose na korištenje Sky aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zapljene od drugih država, prije svega, Republike Francuske.

Organizirana kriminalna grupa, koja je djelovala i na području Kariba na Arubi, u februaru 2022. godine ugovorila je za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona eura.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu provesti u Javno tužilaštvo za organizirani kriminal nakon čega biti saslušani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.