open-navfaktor-logo
search
Protesti
Studenti u Poljskoj organizovali propalestinski kamp: Zaustavite genocid u Gazi
AUTOR: Anadolija
27.05.2024. u 12:43
get url
text
FOTO: AA
Studenti na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu, gradu u Poljskoj, organizovali su propalestinski kamp.
Studenti su organizovali protest u znak solidarnosti s Palestinom te su pozvali upravu univerziteta da prekine akademske veze s izraelskim univerzitetima.
Propalestinski kamp je pokrenut na ulazu u kampus univerziteta.
Okupljeni studenti su držali transparente na kojima je pisalo "Hitno primirje", "Slobodna Palestina" i "Zaustavite genocid u Gazi".
Protest je uslijedio nakon velikog globalnog pokreta studenata koji traže da njihovi univerziteti prekinu veze s izraelskim akademskim ustanovama zbog izraelskog rata u Gazi.
Osim u Krakovu, propalestinski kamp tokom vikenda pokrenut je i u Varšavi.
Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.
U Gazi je ubijeno oko 36.000 Palestinaca, velika većina žena i djece, a više od 80.600 ranjeno od oktobra nakon napada Hamasa.
Gotovo osam mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.
Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.