open-navfaktor-logo
search
Izrael je optužen za genocid
U napadima na Pojas Gaze od oktobra ubijeno 34.012 Palestinaca
U saopćenju Ministarstva zdravstva u Gazi navodi se da su također najmanje 76.833 osobe ranjene u izraelskim napadima koji traju već sedmi mjesec
AUTOR: Anadolija
19.04.2024. u 19:24
get url
text
Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od oktobra prošle godine dostigao je 34.012, saopštilo je u petak Ministarstvo zdravlja u Gazi, javlja Anadolija.
U saopćenju ministarstva se navodi da su također najmanje 76.833 osobe ranjene u izraelskim napadima koji traju već sedmi mjesec.
- Najmanje 42 osobe su ubijene, a 63 povrijeđene u izraelskim napadima u posljednja 24 sata - saopćilo je ministarstvo.
- Mnogi ljudi su i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima i spasioci ne mogu da dođu do njih - dodaje se.
Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.