open-navfaktor-logo
search
Proglašena epidemija
U Srbiji hara veliki kašalj, raste broj oboljelih i u Hrvatskoj i Crnoj Gori: Po čemu se razlikuje od gripe i korone
Zaključno sa 31. decembrom prošle godine, u Srbiji je zabilježeno 909 slučajeva oboljenja od hripavca.
05.01.2024. u 19:29
get url
text

U glavnom gradu zemlje Beogradu proglašena je epidemija zbog širenja hripavca, odnosno "velikog kašlja", prenosi N1 televizija.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut" rekli su da je najveći broj oboljelih prijavljen na teritoriji Južnobačkog okruga i u Beogradu dok je najveća učestalost oboljelih u odnosu na broj stanovnika zabilježena u Južnobačkom i Južnobanatskom okrugu.

Situacija s hripavcem alarmantna je i u regiji, a Hrvatska i Crna Gora redovno prijavljuju porast broja zaraženih, navodi N1.

Radio Slobodna Evropa objavio je da je broj oboljelih od hripavca u Srbiji u 2023. i do šest puta veći od podataka za period između 2016. i 2019. godine.

Kad je Gradski zavod za javno zdravlje - Beograd 27. decembra proglasio epidemiju hripavca, u glavnom gradu Srbije bilo je 409 oboljelih.

Usporedbe radi, oboljelih je 2018. bilo 29 - najviše dotad, a krajem 2022. oboljelih nije ni bilo.

- Supruga i ja kašljemo već više od 10 dana. Specifičan je kašalj, ne pamtim da sam sličan imao u životu, iako sam bar dva puta preležao koronu, o gripu i prehladama da ne govorim. Ide u naletima, gušenje pola sata pa si miran nekoliko sati. Najgore je noću kada ne možeš spavati, od kašljanja te bole glava, želudac... Promijenio sam i krevet kako bi se bolje namjestio i smirio. Nijedan drugi simptom bolesti nemam. Samo kašalj - rekao je za srbijanski Blic Vladimir V. iz Beograda.

Dr. Snežana Rsovac, pulmologinja u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Beogradu, rekla je da godinama nije vidjela ovakav porast broja oboljelih od hripavca.

- Imala sam i 2017. novorođenče na intenzivnoj njezi s katastrofalnim oblikom hripavca, a onda djevojčicu od 16 godina prije tri godine s oblikom hripavca koji je trajao četiri do pet mjeseci, ali nije bilo ovakvog porasta broja - kazala je Rsovac.

Dodala je da dojenčadi sada prijeti velika opasnost, a i da se bolest sve više javlja i među odraslima.

Kada je riječ o simptomima bolesti, Rsovac kaže da je početak nespecifičan kao i kod ostalih respiratornih infekcija.

- Može postojati i manja temperatura, bolnost grla, curenje nosa - rekla je doktorica i dodala da je važno razlikovati hripavac i druge respiratorne infekcije.

- Kašalj se kod hripavca vremenom pogoršava. Hripavac ne slabi kao recimo respiratorni sincicijski virus i drugi koronavirusi te prehlada i gripa, koji ide s višim temperaturama. Ovdje imate jedan period kada u stvari dijete kašlje sve jače, sve teže te prestaje disati. To je već prelazak u drugu fazu bolesti - kazala je Rsovac te dodala da je najvažnije rano ustanoviti oboljenje i što prije krenuti s terapijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.