open-navfaktor-logo
search
Kosovska policija saopćila
Ubijena trojica napadača u Banjskoj, zatvoreni granični prijelazi Jarinje i Brnjak
Policija Kosova saopćila je u nedjelju da su ubijena tri napadača u selu Banjska u općini Zvečan, na sjeveru zemlje, gdje je rano u nedjelju ubijen pripadnik policije, a još dvoje povrijeđeno, javljaju beogradski i prištinski mediji.
24.09.2023. u 15:08
get url
text

Osim toga, petoro je uhapšenih, od čega je jedna osoba direktno povezana sa pucnjavom, dok je njih četvoro osumnjičeno za logističku podršku. Prema navodima policije, kod njih su pronađene radio stanice, municija, značajna količina oružja, prenosi nova.rs.

- Kriminalne grupe s vremena na vrijeme napadaju vatrenim oružjem policijske jedinice na terenu koje, uprkos napadima na njih, nastavljaju svoju posvećenost stvaranjem sigurnosnog perimetra, u interesu smirivanja situacije, obezbjeđenja sigurnosti i vladavine zakona i reda na Kosovu - navodi se u saopćenju policije.

VEZANI TEKST - Kurti: U Banjskoj je oko 30 teško naoružanih osoba, došli su na Kosovo da ratuju, pozivam ih da se predaju

Dodaje se da se u i oko manastira u Banjskoj nalazi "značajan broj profesionalnih napadača, maskiranih i uniformisanih u različitim uniformama, naoružanih teškim naoružanjem, granatama, vojnim oružjem (zoljama)".

- Policijske jedinice u skladu sa situacijom i opasnosti koju predstavljaju sporadični napadi kriminalnih grupa, u samoodbrani i odbrani građana tog područja, prinuđene su da odgovore kriminalnim grupama, a prema dosadašnjim informacijama jedan od napadača je ubijen - navode iz policije.

 VEZANI TEKST - Pucnjava na sjeveru Kosova: Poginuo policajac, jedan najmanje ranjen, Kurti optužuje Beograd

Policija Kosova je iz sigurnosnih razloga zatvorila dva granična prelaza na sjeveru, Jarinje i Brnjak, te poziva sve građane da koriste ostale granične prelaze za saobraćaj i da izbjegavaju kretanje na tom području.

- Nastavlja se saradnja i koordinacija Policije Kosova sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, u cilju održavanja reda i javne bezbjednosti, kao i izvođenja pred organima pravde izvršilaca kontinuiranih napada na policijske službenike, a istovremeno ih poziva da se predaju pred organima reda - navodi se u saopćenju policije Kosova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.