open-navfaktor-logo
search
Sigurnosno pitanje
UN obustavlja dopremu pomoći Pojasu Gaze noću nakon ubistva humanitaraca
AUTOR: Autor: AA
04.04.2024. u 08:31
get url
text
Ujedinjene nacije (UN) su u srijedu saopćile da obustavljaju noćno kretanje svog osoblja u Pojasu Gaze na najmanje 48 sati nakon ubistva sedam humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje (WCK) u izraelskom napadu.
Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric saopćio je da su odluku donijeli kako bi procijenili sigurnosna pitanja koje utječu na njihovo osoblje na terenu, ali i na civilno stanovništvo.
Naglašavajući hitnu potrebu da se pomogne narodu u Gazi, jer prijeti opasnost od gladi, Dujarric je naglasio potrebu da se "humanitarno osoblje i zalihe slobodno i sigurno kreću kroz Pojas Gaze".
Dujarric je rekao da odluka WCK-a i drugih grupa o obustavljanju operacija pomoći direktno utječe na one koji se na njih oslanjaju.
Međunarodna dobrotvorna organizacija potvrdila je da je sedam njenih humanitarnih radnika ubijeno u ponedjeljak u izraelskom napadu.
- Tim WCK-a je putovao u dekonfliktnu zonu u dva blindirana automobila označena logotipom WCK - navodi se u saopćenju.
Organizacija navodi da je unatoč koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj pogođen dok je izlazio iz svog skladišta u južnom gradu Deir al-Balahu, gdje je tim podijelio više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani dovezenoj u Gazu pomorskim putem.
- Ovo nije samo napad na WCK, ovo je napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata. Ovo je neoprostivo - rekla je direktorica WCK-a Erin Gore.
Sedam ubijenih radnika bili su državljani Australije, Poljske, Velike Britanije, Palestine, kao i američko-kanadski dvojni državljanin.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.