open-navfaktor-logo
search
Bezobzirno likvidirani
Tijela humanitaraca ubijenih u izraelskom napadu u Gazi prebačena u Egipat
Međunarodna dobrotvorna organizacija potvrdila je da je sedam njenih humanitarnih radnika ubijeno u ponedjeljak u izraelskom napadu
Autor: Anadolija
03.04.2024. u 17:59
get url
text
GP Rafah
GP Rafah
Tijela radnika organizacije Svjetska centralna kuhinja (WCK) ubijenih u izraelskom napadu na Pojas Gaze stigla su u srijedu na egipatsku stranu graničnog prijelaza Rafah, javlja televizija Al-Qahera News, prenosi Anadolija.
Međunarodna dobrotvorna organizacija potvrdila je da je sedam njenih humanitarnih radnika ubijeno u ponedjeljak u izraelskom napadu.
- Tim WCK-a je putovao u dekonfliktnu zonu u dva blindirana automobila označena logotipom WCK - navodi se u saopćenju.
Organizacija navodi da je unatoč koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj pogođen dok je izlazio iz svog skladišta u južnom gradu Deir al-Balahu, gdje je tim podijelio više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani dovezenoj u Gazu pomorskim putem.
- Ovo nije samo napad na WCK, ovo je napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata. Ovo je neoprostivo - rekla je direktorica WCK-a Erin Gore.
Sedam ubijenih radnika bili su državljani Australije, Poljske, Velike Britanije, Palestine, kao i američko-kanadski dvojni državljanin.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.