open-navfaktor-logo
search
Poslali pojašnjenje
Ustavni sud Hrvatske: "Za dom spremni" je ustaški pozdrav i nije u skladu s Ustavom
Ustavni sud Hrvatske danas je saopćio da je pozdrav "Za dom spremni" ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s hrvatskim Ustavom.
05.06.2020. u 15:45
get url
text

U povodu medijskih upita o nedavnoj odluci Visokog prekršajnog suda, koji je zaključio da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme Bojna Čavoglave Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj, Ustavni sud je saopćio da ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

- Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudska vlast je samostalna i nezavisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku - navode iz Ustavnog suda.

Dodaju i da Ustavni sud garantuje poštivanje i primjenu Ustava i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

- Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvještajima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima - navodi seu saopćenju, prenosi Index.hr.

U odnosu na pozdrav "Za dom spremni", Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.