open-navfaktor-logo
search
Nije mu suđeno
Uz godišnjicu pada Vukovara: Arkan je ubijao u Hrvatskoj i BiH pod komandom tajnih službi i JNA
U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, zaštićeni svjedok RFJ-120 izjavio je da je 1995. godine u BiH vidio Željka Ražnatovića-Arkana kako hicem iz pištolja ubija jednog zarobljenika
17.11.2019. u 17:18
get url
text

Jedan od aktera vukovarske tragedije čija se 28. godišnjica obilježava sutra (18. novembar), Željko Ražnatović Arkan među onima je koji nisu dočekali da im se sudi iako je imao ogromnu ulogu u opsadi Vukovara kao i likvidacijama te pljački koja je nakon toga uslijedila. 

Ni danas, 19 godina nakon smrti Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde kojom je rukovodio, iako nikada nije služio vojsku niti je imao ikakvo vojno obrazovanje, nije se našao na optuženičkoj klupi - unatoč brojnim dokazima o ratnim zločinima diljem bivše Jugoslavije.

Haška optužnica protiv Arkana, obustavljena je nakon njegovog ubistva. Historija je pokazala da je Arkan i njegova jedinica u Hrvatskoj djelovala pod komandom tadašnje JNA i tajnih službi što je djelomično rasvijetlilo i haško suđenje Jovici Stanišiću, šefu Savjeta državne bezbjednosti u vrijeme Miloševićevog režima.

Svjedok optužbe Christian Nilsen, koji je proučio i analizirao mnoštvo dokumenata srbijanskog DB-a, rekao kako je prema tim dokumentima Ražnatović "djelovao uz znanje, a moguće i pod komandom" optuženog Stanišića.

To je potkrijepio dopisom lokalnog ogranka državne sigurnosti (SDB) centrali u Beogradu iz maja 1992. u kojemu se navodi kako “SDB ima podatke o genocidu koji su u Zvorniku počinile Srpska dobrovoljačka garda (SDG) i dobrovoljci iz Loznice” te potvrdio kako SDB ni nakon tog zločina nije prekidao veze s Arkanom “sve do 1995.”.

Ekspert Nilsen rekao je i da su specijalne jedinice SDB-a Srbije od početka rata djelovale u Hrvatskoj i BiH pod različitim imenima - Jedinica za posebne namjene, Jedinica za antiteroristička djelovanja ili Jedinica za specijalne operacije.

-Moj je zaključak da je to, zapravo, bila jedna te ista jedinica, koja je djelovala pod "raznim maskama“, zaključio je.

U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, zaštićeni svjedok RFJ-120 izjavio je da je 1995. godine u BiH vidio Željka Ražnatovića-Arkana kako hicem iz pištolja ubija jednog zarobljenika.

-Poslije smrti jednog Arkanovog poručnika dovedeni su zarobljenici. Vidio sam da je Arkan uzeo pištolj i pucao jednom direktno u čelo. Drugog zarobljenika je jedan Arkanov čovjek udario i zabio mu nož u leđa, pošto je našao bajunet kod njega- posvjedočio je RFJ-120.

Do kraja svog života, Arkan je negirao sve svoje zločine. Učinio je to i u svom posljednjem intervjuu kojeg je dao britanskom novinaru Richardu Carltonu.

Na novinarovo pitanje je li ubio mnogo ljudi Arkan mu je odgovorio: 

-Ali samo u poštenoj borbi. U mojoj vojsci je bilo zabranjeno koristiti nož. Mi nismo bili koljači. Znate li što je poštena borba? Borba je kao lov- kazao je Arkan te negirao umiješanost u pokolj koji je uslijedio nakon "evakuacije“ ranjenika iz vukovarske bolnice.

-Već sam rekao da ja tamo uopće nisam bio, to nije bila moja zona djelovanja. Moja odgovornost je bila do rijeke Vuke, a to nije Vukovar. Nemoguće jer nisam bio tamo- kazao je iako mu je novinar napomenuo da su ga oni koji su bili tamo identificirali.

-Arkan je danas pristao, debeljuškasti građanin s pomalo dječjim licem. No u stvarnosti, on je ubica i lažljivac koji nikada ne govori istinu i to je njegova najveća snaga. On je profesionalni ubica i izvrstan lažljivac, a uz sve to je nevjerojatno šarmantan-zaključio je novinar.

Na žalost, umro je ne dočekavši suđenje za svoje zločine pa mnogi s pravom sumnjaju da je 15. januara 2000. u Hotelu Crown ubijen kako bi svoje tajne ponio u grob, objavio je Jutarnji

Svetlana Ceca Ražnatović se 19. februara 1995. godine udala za  Arkana. Ono što je manje poznata informacija je da je bivši vladika Zvorničko-tuzlanske eparhije Vasilije Kačavenda bio je jedan od sveštenika koji su vjenčali Cecu i Arkana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.