open-navfaktor-logo
search
Otvorena istraga
Varao pacijente oboljele od korone: Osumnjičeni ljekar iz Skoplja dao milion eura kaucije
Ljekar i vlasnik privatne bolnice Žan Mitrev dao je milion eura u gotovini Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju као garanciju da neće pobjeći iz zemlje, saopćio je šef skopskog tužilaštva Gavril Bubevski.
06.10.2022. u 13:40
get url
text

Protiv doktora Mitreva otvorena je istraga zbog sumnje da je prevario pacijente. Zbog opasnosti od bjekstva ljekaru i vlasniku privatne bolnice Žanu Mitrevu u avgustu je oduzet pasoš.

Prema riječima Bubevskog, do sada je saslušano 80 posto pacijenata koji su prijavili da su oštećeni.

- Osim oduzimanja putne isprave, osumnjičeni je dao milion eura na ime garancije da neće pobjeći. Smatramo da je ovim mjerama osigurano prisustvo optuženog sudskom postupku - rekao je Bubevski na konferenciji za novinare u Tužilaštvu.

Prema riječima tužioca, istražni postupak za slučaj eksperimentalnog liječenja u bolnici "Žan Mitrev" pacijenata oboljelih od Covida trebalo bi da se završi za dva do tri mjeseca. Osumnjičeni je, kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, u periodu od aprila 2020. do 2022. godine, želio da pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažnim iznošenjem činjenica, dovodeći u zabludu pacijente koji su liječeni od Covid-19 metodom hemofiltracije.

RSE je nedavno takođe istraživao da li bolnica "Žan Mitrev" bez licenciranog pedijatrijskog kardiohirurga može da izvodi operacije srca na bebama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.