open-navfaktor-logo
search
Bratislava
Von der Leyen predstavila novu inicijativu za zapadni Balkan
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je u srijedu u Bratislavi novu inicijativu za zapadni Balkan čiji je cilj da te zemlje već danas osjete koristi koje sa sobom nosi članstvo u EU.
31.05.2023. u 15:04
get url
text

- Želimo već danas osigurati neke od koristi članstva EU-a narodima zapadnog Balkana - rekla je von der Leyen u svom govoru na Međunarodnom sigurnosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi.

Riječ je o planu za ekonomski rast koji se temelji na četiri stuba. Prvi je približiti zapadni Balkan jedinstvenom evropskom tržištu, drugi stub je produbiti ekonomsku integraciju unutar regije, treći je ubrzanje reformi i četvrti povećanje pretpristupne pomoći.

- Mi ne tražimo od naših partnera da samo oni naprave korake prema nama, nego i mi činimo veliki korak prema njima. Zajednički nam je cilj ubrzati njihov put prema EU i zbog toga približavamo našu Uniju zapadnom Balkanu - rekla je von der Leyen, prenosi Hina.

Govoreći o prvom stubu novog pristupa prema zapadnom Balkanu, Von der Leyen kaže da je u svim zemljama koje su se u posljednja dva desetljeća pridružile EU, pristup jedinstvenom tržištu bio glavni pokretač ekonomskog rasta.

- Međutim, zemlje koje su već sada na dobrom putu prema EU trebale bi također imati koristi od jedinstvenog tržišta - kaže Von der Leyen navodeći kao primjere pristupanje jedinstvenom digitalnom tržištu u područjima poput e-trgovine ili kibernetičke sigurnosti.

- Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promjene ne samo u zemljama koje su se već pridružile našoj porodici, nego i u onima koje su još na putu - rekla je predsjednica Komisije.

Približavanje jedinstvenom tržištu treba ići ruku pod ruku sa zajedničkim regionalnim tržištem, koje je ključno za oslobađanje ekonomskog potencijala regije.

- Ključno je učiniti zapadni Balkan privlačnijim mjestom za europske investitore. Osim toga, ako se temelji na pravilima i standardima EU-a, to zajedničko regionalno tržište može pomoći u ubrzavanju pristupanja Uniji - kaže von der Leyen.

Predsjednica Komisije kaže da EU želi ponuditi zapadnom Balkanu neke prednosti članstva sada, a da je isto tako za to potrebno ispuniti neke uvjete za članstvo i prije nego te zemlje postanu članicama.

- Neke od reformi koje su dio procesa pristupanja ključne su za povjerenje ulagača. Razmislite o izgradnji neovisnog i učinkovitog pravosuđa, osiguranju zdravih javnih nabavki i jačanju borbe protiv korupcije. Ili razmislite o tržištu energije - zapadni Balkan ima ogroman potencijal za diverzifikaciju od ruskih fosilnih goriva - ističe.

Predsjednica Komisije ističe spremnost da se poveća pretpristupna pomoć EU-a zapadnom Balkanu, "koji vapi za investicijama".

- Iz tog razloga, trebali bismo povećati sredstva namijenjena zapadnom Balkanu. U ovim turbulentnim vremenima ovaj plan u četiri tačke prava je ponuda za zapadni Balkan - zaključila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.