open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane
Vučević o nabavci dronova kamikaza: Dramatično bi povećali ubojitu moć Vojske Srbije
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da je za Srbiju bio značajan Sajam naoružanja u Abu Dhabiju da se sa jednom firmom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zaključe pregovori oko dronova kamikaza i drugih vrsta dronova, kako bi se dodatno osnažila Vojska Srbije nečim što do sada nisu imali. Time bi dodatno dramatično povećali ubojitu moć vojske Srbije, kaže on.
23.02.2023. u 12:39
get url
text

VEZANI TEKST - Mehmedović: Vučić se sprema za rat kupujući dronove samoubice, upozorite UAE da ih ne prodaju

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Vučević je rekao da je Sajam naoružanja u Abu Dhabiju bio fantastičan, da su uspjeli da u nevjerovatnim okolnostima da okupe cijeli svijet, i da su, pored predstavnika zapadnog svijeta, bili prisutni i predstavnici i iz Kine, Rusije i Indije.

- Srbija je imala značajno prisustvo tamo. Šeik Muhamed Bin Zajed je posjetio naš štand i zadržao se više od sat vremena. On je posjetio svega nekoliko štandova. Srbiju vide kao ozbiljnog partnera. Za nas je bilo značajno da sa jednom emiratskom firmom zaključimo pregovore oko tih dronova kamikaza i drugih vrsta dronova i dodatno osnažimo vojsku sa nečim što do sada nemamo - rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, time bi dodatno osnažili Vojsku Srbije i dramatično povećali ubojitu moć vojske.

- Da ne prenebregnemo činjenicu da i naša namjenska industrija razvija određene bespilotne letjelice. Nadam se da ćemo uskoro biti u stanju da uđemo u ozbiljnu proizvodnju tih dronova u Srbiji - kaže Vučević.

Napomenuo je da sve što se proizvodi u Srbiji za sve je svijet zainteresovan.

- Mi smo sve prodali što imamo i mogli bismo deset puta više da prodamo. Moramo da ulažemo u nove pogone, nove linije i da otvaramo nova radna mjesta - kaže Vučević.

VEZANI TEKST - CSSBiH: Zabrinjavajući izostanak reakcije na Dodikov nagovještaj podrivanja NATO puta BiH

Istakao je da politika Srbije ostaje takva da se gleda ko je konačni kupac i da se ne šalje na front noružanje i vojna oprema, ali "imamo prava da prodajemo naše proizvode". U cilju jačanja i modernizacije vojske, na Sretenje je otvoren i konkurs za specijalne jedinice Vojske Srbije. Vučević kaže da konkurs traje do 31. marta i pozvao je sve momke i djevojke do 30 godina da se prijave i da testiraju sebe.

Napomenuo je da su samo prvog dana za jednu jedinicu imali nekoliko stotina upita.

Osvrnuo se na kritike koje su upućene na to da će projekat modernizacije vojske dosta koštati, i upitao "koliko košta sloboda, mir i otadžbina".

- Da ne bi plaćali tuđu vojsku i da ne bi izgubili državu, mir i slobodu, ovo je investicija u sve nas, a ne razbacivanje i trošenje para - kaže on.

Kada je riječ o sigurnosnoj situciji na Kosovu kaže da je situacija izazovna i vrlo teška.

Govoreći o "sukobu u Ukrajini" napomenuo je da je "Srbija za to da stane taj bratoubilački sukob".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.