open-navfaktor-logo
search
Razvijanje odnosa
Vučić Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, sastanku prisustvovao i Dodik
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kome je nakon sastanka uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje. Sastanku se pridružio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. 
16.09.2022. u 12:46
get url
text

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon uručivanja ordena mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, da mu je neizmjerna čast što je bio u prilici da odlikuje premijera Mađarske najvišim ordenom koji Republika Srbija ima.

- Sa velikim ponosom konstatujem da ovo odlikovanje dodeljujem velikom i iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda za izuzetno dostignuće u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih i bratskih odnosa između Republike Srbije i Mađarske - rekao je Vučić.

On se Orbanu na snažnom doprinosu u unapređenju sveukupne bilateralne saradnje Srbije i Mađarske koja je, kako je naveo Vučić, u stalnom usponu i koja je dostigla najviši stadijum u modernoj historiji.

Vučić je naveo da je Srbija veoma zahvalna mađarskim prijateljima, ali i se i lično zahvalio Orbanu na podršci koju otvoreno i nedvosmisleno pruža Republici Srbiji, kako na evropskom putu, tako i u regionalnim pitanjima i bilateralnoj saradnji.

- Budite uvjereni da građani naše zemlje, Republike Srbije, istinski cijene takve prijatelje i takve komšije - istakao je Vučić.

Osiguravanje skladištenja gasa u Mađarskoj

Poručio je da je odlika pravih prijatelja da podržavaju jedni druge, naročito u teškim trenucima.

- Vi ste smogli snage da budete uz Republiku Srbiju kada je bilo mnogo lakše to ne činiti. Zato budite sigurni da će Mađarska uvijek moći da računa na iskreno prijateljstvo i podršku Republike Srbije - naglasio je Predsjednik Srbije.

Vučić se Orbanu zahvalio i što, kako je naveo, uvijek u vidu ima dobrobit Srbije i njenih građana i na ličnom angažovanju na snaženju veza Republike Srbije i Mađarske.

- Rezultati dosadašnjih zajedničkih zalaganja su gotovo impresivni, ali nas istovremeno obavezuju da i u budućnosti čuvamo i njegujemo srpsko-mađarsko prijateljstvo i da kao i dosad potpuno posvećeno radimo na jačanju strateških odnosa i svestrane saradnje naše dve zemlje - istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije se premijeru Mađarske posebno zahvalio na osiguravanju skladištenja gasa u Mađarskoj. 

- Hvala vam zbog toga što i u ova teška vremena i u ovim mjesecima kada svi gledaju sebe, što ste smogli snage da pomognete Srbiji da osiguramo sigurniju i topliju zimu i budućnost za naše građane - napomenuo je Vučić.

Dodao je da zna da bi Orban i bez ordena koji mu je uručio, radio na dobrobit interesa dvije zemlje, "ali će ovo odlikovanje uvijek biti podsjetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje".

- A, od Sibinjanin Janka i Korvina nismo imali većeg prijatelja od Vas. Hvala Vam - rekao je Vučić.

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da mu je čast što je odlikovan Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici.

- Rijetko se daje odlikovanje ljudima koji su još u službi i ja ovo ne shvatam kao da sam otpušten, već kao ohrabrenje i shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onoga što sam do sada učinio, već zbog toga što ću od sada činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva - naveo je Orban.

Prijateljstvo okrnjeno samo u vaterpolu

Dodao je da u Mađarskoj postoji titula "najveći Mađar" i to je dobio Ištvan Sečenji.

- On je napisao pismo knezu Milošu Obrenoviću koji je vodio ustanak i u tom pismu je napisao: "Interesi Srbije i Mađarske su toliko tijesno povezani i isprepletani da htjeli mi to ili ne mi moramo biti prijatelji" - nagalsio je Orban.

U tom smislu, kako kaže, sadašnja Vlada i on lično zapravo ispunjavaju jednu staru mađarsku spoznaju. Ukazao je da je to olakšano, jer sa Vučićem njeguju i lično prijateljstvo, kao i da je zahvalan i predsjednici Vlade.

- Prijateljstvo je samo na jednoj tački okrnjeno i to je vaterpolo. Tu može biti samo jedan pobjednik i tu moramo u bazenu da se borimo jedni protiv drugih - rekao je Orban.

Što se politike tiče, ističe Orban, Mađarska i Srbija imaju jedan zajednički posao "i to ponekad zaboravljamo, ali nas historija podsjeća na tu misiju da zajednički treba da odbranimo južna vrata Evrope".

- To je misija i odgovornost i Srbije i Mađarske. Nije slučajno da smo sinovi srpskih i mađarskih vitezova koji su izborili jednu od najvećih pobjeda kod Beograda zajednički braneći južna vrata Evrope - poručio je Orban.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je čestitao Orbanu na priznanju koje mu je danas uručio predsjednik Srbije.

- Velikom prijatelju RS-a i Srbije premijeru Mađarske Viktoru Orbanu čestitam na priznanju, Ordenu Republike Srbije na velikoj ogrlici, koje mu je uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje - objavio je Dodik na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.