open-navfaktor-logo
search
"Nestaju kao nacija"
Vučić podstiče natalitet: Za prvo dijete 5 hiljada maraka, studentice koje zatrudne oslobađa ispita
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nove demografske mjere.
24.11.2021. u 12:13
get url
text

- Nestajemo kao nacija, nas je sve manje, to je veoma složen problem - istakao je Vučić.

Najavio je kako će za svako prvorođeno dijete država davati 300.000 dinara što iznosi oko 5 hiljada maraka umjesto dosadašnjih 100 hiljada dinara, što je oko 1.600 maraka.

- Računajući i davanja gradova i općina svi u Srbiji će primati više od 4.000 eura za prvo dijete. Ne mislim da će se time sve riješiti, ali će se ta mjera kombinovati sa drugim mjerama -  naveo je Vučić.

Kazao je da će i pomoć za drugo dijete biti značajno uvećana.

- To ćemo vas obavijestiti u narednih 14 dana, ta mjera bit će drastično uvećana - najavio je Vučić i dodao da će se i pomoć za treće dijete tek povećavati.

Najavio je i olakšice i za studente.

- Za studente donosimo mjeru da ako djevojka zatrudni i rodi dijete, za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student – kazao je Vučić, prenosi RTS.

Odredit će se da za obične fakultete, ako završe do 26. godine, bude kao da su završili u roku, a za medicinski do 28. godine.

- U narednih nekoliko sedmica završit ćemo to u Narodnoj skupštini - najavio je Vučić.

Najavio je i da će država davati bespovratnu pomoć između 10 i 20 hiljada eura mladim bračnim parovima za kupovinu stana, i napomenuo je da će svojina ići na majku.

- Time motivišemo mlade da izađu iz roditeljskog doma ranije. To će dodatno podstaći i stambenu izgradnju – zaključio je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.