open-navfaktor-logo
search
Aktivistica iz Beograda
Zajović: U Srbiji je otvoren prostor za lov na one koji pozivaju na odgovornost za ratne zločine
Dan nakon obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, nevladina organizacija "Žene u crnom" iz Beograda, koje su i ove godine odale počast žrtvama u Potočarima, ponovo su napadnute u svojoj domovini.
14.07.2022. u 07:41
get url
text

VEZANI TEKST - Žene u crnom ponovo napadnute, tvrde da napad legitimišu državne institucije na čelu sa Vučićem

One su istakle da je "nepoznati muškarac, predstavljajući se kao poštar, danas ušao u zgradu u kojoj se nalazi Udruženje i bacio kutiju crvene farbe na ulazna vrata prostorija, a prosuo ju je po vratima i po stepeništu".

Staša Zajović, jedna od osnivačica Udruženja, u razgovoru za Faktor ističe kako je teško nabrojati sve vrste napada koje su od početka svog rada "Žene u crnom" doživjele.

- Ali svi imaju zajedničke imenitelje, a to je da su ti napadi konstantni, sistematski i da iza njih stoji država, bez obzira na to koliko često država tvrdila da su to ne neke organizacije koje nemaju veze sa njima. Činjenica je da smo mi ove godine imale seriju napada i svi su u vezi s našim odnosom prema ratnim zločinima i zločincima. Svi su u vezi s muralima Ratka Mladića, te su direktno u vezi i sa Srebrenicom – navodi Zajović.

Ona dodaje da je ih je veliki broj patrola posjetio te uzimao izjave o dešavanjima, no uprkos brojnim videosnimcima i dokazima, nije pokrenut nijedan postupak po službenoj dužnosti.

VEZANI TEKST - Žene u crnom obilježile 27. godišnjicu genocida u Srebrenici

- Oni kažu da nema dovoljno dokaza. To znači da je u ovoj državi potpuno otvoren prostor za "lov", nesmetan i nekažnjen, na one koji pozivaju na odgovornost za ratne zločine počinjene u naše ime. To odsustvo procesuiranja počinilaca za koje se zna ohrabruje, podstiče, nagrađuje počinioce – navodi ona.

Tokom njihovog obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici na centralnom beogradskom Trgu Republike, prema riječima Zajović, kako se jedna žena pojavila na okupljanju te vrištala čitav sat.

- Ja sam nju doživjela kao žrtvu ove užasne patološke, šizofrene, histerične propagande. Jasno je bilo da se ona ne bi zaustavila da joj je bilo šta policija rekla. Ona je, vidi se, totalno neorganizovana. Ona je za mene žrtva pokvarene intelektualne elite. Oni su napravili od nje da ona za sve svoje frustracije krivi one koji nemaju nikakve veze s tim, evo žrtve Srebrenice ili nas koje se oglašavamo. To je vrlo opasno. Ja sam nju videla u stanju moralnog i emotivnog sloma – pojašnjava ona.

VEZANI TEKST - "Žene u crnom" u Srebrenici: Naša odgovornost je ogromna, u Srbiji se organizovano negira genocid

Zajović dodaje i kako su među delegacijom ove nevladine organizacije 11. jula u Potočarima bile prisutne i osobe iz njihove međunarodne alternativne scene, njih 15 te su morale ispuniti nešto više zakonskih obaveza. Kako kaže, to je bio jedan specifičan primjer srpskog režima onda kada ima dvoličan stav. Jer su se tada, navela je Zajović, pokazali kao zaštitnici.

- Tu se pokazuju kao zaštitinici onih koji su ogromna manjina, to smo ustvari mi jer mi ukazujemo na ono što "ne postoji". Oni ne samo da negiraju Srebrenicu, za njih to ne postoji. Ne postoji ni u medijama. Oni su narodu rekli da to ne postoji. Vučić (Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, op. a.) je na to stavio tačku – kaže ona i dodaje:

- Oni prave jedan krug u kom pokazuju da oni treba narod da štite od nas, da se narod ne "pokvari", da se ne kontaminira i da ne prime našu poruku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.