open-navfaktor-logo
search
Počinje uklanjanje
Zapaljena dva kamiona na barikadi na mostu kod Dudinog Krša na Kosovu
Tokom protekle noći nepoznate osobe zapalile su dva kamiona na barikadi na mostu na rijeci Ibar, kod mjesta Dudin Krš u općini Sjeverna Mitrovica na Kosovu. 
29.12.2022. u 09:16
get url
text

Barikada na mostu koji spaja grad Mitrovicu sa magistralnim putem Mitrovica - Leposavić postavljena je prije dva dana, zajedno sa barikadom u samom gradu, u Bošnjačkoj mahali kod Tehničke škole.

Uklanjanje barikade u mjestu Rudare, kod Zvečana, na magistralnom putu Mitrovica - Leposavić još nije počelo. Tu barikadu postavljenu prije 20 dana, čuvali su lokalni Srbi.

Očekuje se danas da lokalni Srbi počnu da uklanjaju kamione i ostalu tešku mašineriju kojima od 10. decembra drže u blokadi puteve na sjeveru Kosova. Odluka da se barikade sa puteva uklone donijeta je sinoć nakon razgovora predstavnika kosovskih Srba sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, održanog u Raškoj, srbijanskoj varošici nedaleko od granice sa Kosovom.

Nakon sastanka s Kriznim štabom s barikada na sjeveru Kosova Vučić je saopćio je da su Srbi na njegov prijedlog prihvatili da uklone barikade, ali da ništa ne vjeruju kosovskom premijeru Albinu Kurtiju i u slučaju nastavka hapšenja i progona postavit će barikade koje više neće biti sklanjane.

Vučić je u srijedu zamolio Srbe da se povuku s barikada na sjeveru Kosova nakon zvaničnih izjava SAD-a i EU od kojih je dobio garancije koji se odnose na srpske zahtjeve. 

- Ovo je naša mala pobjeda. Znam da nas čekaju novi problemi, ali svaki dan mira i stabilnosti je šansa za budućnost - naveo je Vučić.

Uvjeti za uklanjanje barikada stvoreni su nakon što je Osnovni sud u Prištini jučer na zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova, bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću zatvorski pritvor zamijenio kućnim iz zdravstvenih razloga i zbog nepostojanja uvjeta da uživa zakonska prava koja mu kao pritvoreniku pripadaju.

VEZANI TEKST - Nakon garancija SAD-a i EU-a: Vučić pozvao Srbe da se povuku sa barikada na sjeveru Kosova

Pantić je sinoć prebačen u njegovu porodičnu kuću. On se tereti za ugrožavanje ustavnog poretka Kosova i teroristički čin zbog organizovanja napada na službenike Centralne izborne komisije Kosova. Kako je izjavio Vučić, dobijene su garancije od EU-a i SAD-a da nema nikakvih spiskova Srba i da niko neće biti gonjen zbog organizovanja barikada na putevima.

Srpski predstavnici su početkom novembra izašli iz svih kosovskih institucija zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregstraciji vozila sa starih, koje je izdavala Srbija, na RKS tablice. Ta odluka je odložena na neodređeno zbog velikih tenzija na sjeveru Kosova i opasnosti od eskalacije situacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.