open-navfaktor-logo
search
Ne šale se
U Njemačkoj počeli s prisilnim odjavama "prljavih dizelaša"
Njemačke vlasti zaprijetile su da će sklanjati s cesta sva vozila iz VW koncerna pokretana spornim dizelašima, koji do danas nisu popravljeni.
17.08.2018. u 03:38
get url
text

KBA, njemačka agencija za nadzor prometa automobilima, poslala je posljednje upozorenje svim vlasnicima dizelaša iz VW koncerna, koji su opremljeni spornim sistemima za manipuliranje ispušnim plinovima, te koji do danas nisu popravili vozila, kako njihova vozila biti prisilno odjavljena.

Lokalne vlasti u Hamburgu i Münchenu već su odjavile na desetine "audija" i "volkswagena" opremljenih Euro 5 dizelašima, nakon što njihovi vlasnici nisu reagirali na ponovljene pozive da se jave u servis i otklone problematični dio, javlja Automotive News Europe, pozivajući se na AutomobilWoche.

- Opoziv za VW dizelske automobile je obavezan. Auti koji nisu popravljeni, mogu biti trajno izuzeti iz prometa. Vlasnici su imali otprilike godinu i pol da reagiraju i sudjeluju u opozivu - stoji u saopćenju KBA za Auto News Europe.

KBA obavještava kako je do juna popravljeno oko 95 posto od 2,46 miliona vozila zahvaćenih opozivom u Njemačkoj. Podsjetimo, VW Grupa je priznala ugradnju spornog softvera u 11 miliona vozila, od čega je pet miliona prodato na evropskom tržištu. KBA je odobrila popravak na EA189 seriji dizelskih motora početkom 2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.