Ivan Leko, bivši hrvatski fudbaler, a sada trener belgijskog prvoligaša Club Bruggea, priveden je u u Belgiji zbog umiješanosti u namještanje utakmica, prenose belgijski mediji.

Prema pisanju belgijskih novina, policija je u srijedu pokrenula racije u fudbalskim klubovima, posebno u deset klubova tamošnje. Osim Leke na ispitivanje su privedeni i bivši direktor Sportinga iz Charleroia, a sada agent Pro Leaguea Mogi Bayat, bivši trener Andrlechta Herman Van Holsbeeck, kao i sudije Sebastien Delferriere i Bart Verstenten.

Sporza je objavila da Leko danas nije vodio trening. Belgijski mediji ne navode da li je priveden u svostvu svjedoka ili osumnjičenika, pišu Sportske novosti.

Belgijska policija provodi dvostruku istragu o agentima igrača i o namještanju rezultata utakmica iz prošle godine. Tužilaštvo je otvorilo dosije o pranju novca, a istraga će biti usmjerena prvenstveno na agente igrača Mogija Bayata i Dejana Veljkovića, kao i na klubove s kojima su oni u vezi, pišu L'Eco i Le Soir.

Istraga je pokrenuta krajem 2017. nakon izvještaja Jedinice za sportske prijevare. Njom su obuhvaćene sumnjive financijske transakcije unutar prve belgijske lige, a tokom istrage su se pojavile naznake na namještanje rezultata utakmica iz sezone 2017/2018.

Racije, konkretno njih 44 kako piše list L'Echo su provedene u klubovima Anderlechtu, Club de Bruggesu, Standardu i Antwerpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudija, kod jednog advokata, u računovodstvenom uredu, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih saučesnika.

Osim toga, racije u vezi s ovim slučajem provedene su i u Francuskoj, Luksembugu, na Cipru, u Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.