Projekat se, kako je napomenuo predsjednik tog udruženja Harun Aliefendić, relizira uz podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

- Moram istaknuti kako je Odluka o povećanju obima prava na ortopedska pomagala Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona dobila veliki zamah pa samim tim i mi želimo da pokažemo da se može još više, a i da se treba obezbjediti ono što je najneophodnije osobama sa invaliditetom, a to je- kvalitet.

Sa kvalitetom postižemo da sve osobe sa invaliditetom, nebitno koja kategorija, budu vidljive u društvu te imaju jednostavniji i ugodniji život. To je poenta ovog što želimo da pokažemo, da svi zajedno možemo dalje, možemo više…ali nas trebaju podržati institucije vlasti te svi ostali. Samim time i naši građani, koje želimo da budu dio ovog anšeg performansa - kazao je Aliefendić.

Nova odluka o proširenju prava ove populacije, napominje, “jako utiče pozitivno na ovu populaciju”.

- Naravno, mi ne prestajemo s našim aktivizmom i želimo da pokažemo da se treba još bolje i više. Želja nam je da dostignemo potpuni obuhvat, u svim vrstama ortopedskih pomagala i za sve osobe sa invaliditetom. Ne samo za paraplegičare, jer to posmatramo sa stanovišta osoba sa invaliditetom te da mogu da participiraju u redovnim životnim aktivnostima.

Samim time, kroz kvalitet doprinosimo smanjenju potencijalnih problema koje osobe sa invaliditetom mogu da imaju, ali i troškove za bolničko liječenje ukoliko ne koriste adekvatno pomagalo - napominje Aliefendić.

Lobiranjem i dobrom saradnjom Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom ZDK-a sa ZZOZDK, dodaje, znatno su proširena prava na ortopedska pomagala pa će, sada, između 350 i 400 osoba u stanju kvadriplegije i paraplegije iz tog kantona, besplatno dobivati antidekubitalni jastuk.

Neke će kategorije dobiti i besplatna mehanička kolica, dok je za neke kategorije uvećan udio subvencioniranja troškova nabavke, ali je novi cilj, podvlači Aliefendić, da se u tu uredbu uvrsti i nabavka elektromotornih invalidskih kolica.

- Skuplje je i jeftinije, jer sa kvalitetnim pomagalom predupređujemo sve moguće zdravstvene komplikacije u budućnosti - poručio je Aliefendić.