CIK BiH

Prvi put na izborima koristit će se prozirne glasačke kutije

Objavljeno: 31.08.2018. u 11:37 Autor: M. Radević

Na Općim izborima u BiH 7. oktobra po prvi put bit će korištene transparentne, prozirne glasačke kutije.

Sa pressa CIK-a

FOTO: Muhidin Živojević

Kako je na konferenciji za novinare kazala Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH, za predstojeće izbore osigurano je 10.000 ovakvih kutija, uz oko 60.000 posebnih sigurnosnih pečata.

- Transparentne kutije povećavaju povjerenje u izborni proces. Postojeće kutije su dotrajale, teške i vrlo nepraktične za transport. Međutim, morali smo ih koristiti jer u bh. institucijama nije bilo dovoljno razumijevanja za nabavku prozirnih kutija - rekla je Hadžiabdić.

Foto: Muhidin Živojević

Dodala je da su nove glasačke kutije nabavljene zahvaljujući Misiji OSCE-a, u saradnji sa vladama i ambasadama SAD, Velike Britanije i Kraljevine Norveške.

Današnjoj konferenciji za medije CIK-a prisustvovala je i američka ambasadorica Maureen Cormack.

- Ovo je važna godina za BiH. Građani BiH zaslužuju da imaju povjerenja u izborni proces koji će odražavati njihovu istinsku volju. Na ovaj način posmatrači će moći da vide da niti jedan listić nije ubačen u kutiju prije otvaranja glasačkog mjesta. Istovremeno, glasačke kutije su tek poluprozirne, kako bi se obezbijedila privatnost svakog pojedinca. Ovo je važan, ali ipak samo jedan mali korak u unapređenju izbornog procesa. Dugoročna rješenja zahtijevaju potpunije reforme, što podrazumijeva izmjenu zakonodavstva - kazala je ambasadorica Cormack.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije