Nedjelja, 04.06.2023.
Sa pressa CIK-a
FOTO: Muhidin Živojević

Prvi put na izborima koristit će se prozirne glasačke kutije

Na Općim izborima u BiH 7. oktobra po prvi put bit će korištene transparentne, prozirne glasačke kutije.

Kako je na konferenciji za novinare kazala Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH, za predstojeće izbore osigurano je 10.000 ovakvih kutija, uz oko 60.000 posebnih sigurnosnih pečata.

- Transparentne kutije povećavaju povjerenje u izborni proces. Postojeće kutije su dotrajale, teške i vrlo nepraktične za transport. Međutim, morali smo ih koristiti jer u bh. institucijama nije bilo dovoljno razumijevanja za nabavku prozirnih kutija - rekla je Hadžiabdić.

Dodala je da su nove glasačke kutije nabavljene zahvaljujući Misiji OSCE-a, u saradnji sa vladama i ambasadama SAD, Velike Britanije i Kraljevine Norveške.

Današnjoj konferenciji za medije CIK-a prisustvovala je i američka ambasadorica Maureen Cormack.

- Ovo je važna godina za BiH. Građani BiH zaslužuju da imaju povjerenja u izborni proces koji će odražavati njihovu istinsku volju. Na ovaj način posmatrači će moći da vide da niti jedan listić nije ubačen u kutiju prije otvaranja glasačkog mjesta. Istovremeno, glasačke kutije su tek poluprozirne, kako bi se obezbijedila privatnost svakog pojedinca. Ovo je važan, ali ipak samo jedan mali korak u unapređenju izbornog procesa. Dugoročna rješenja zahtijevaju potpunije reforme, što podrazumijeva izmjenu zakonodavstva - kazala je ambasadorica Cormack.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh