Navode da bi se to moglo desiti u dogledno vrijeme, dok jedan od njegovih advokata smatra da je počeo teći rok od oko šest sedmica za zakazivanje žalbe nakon što je operisan i otpušten iz bolnice.

Miodrag Stojanović, jedan od Mladićevih advokata, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) operisan u ponedjeljak zbog problema sa debelim crijevom.

 - On je jučer otpušten iz bolnice i vraćen u pritvorsku jedinicu - kaže Stojanović.

Iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Mladiću bilo je zakazano za 17. i 18. mart, ali je odgođeno upravo zbog njegove operacije.

Tada je sekretaru Mehanizma naloženo da sedmično obavještava Žalbeno vijeće u vezi sa zakazivanjem Mladićeve operacije i oporavka kako bi se omogućilo brzo zakazivanje izlaganja žalbi na datum otprilike šest sedmica nakon operacije, koliko je predviđeno trajanje oporavka.

Stojanović navodi da Odbrana smatra da je počeo teći ovaj rok od šest sedmica, ali da nema informacije kada bi se izlaganje žalbi moglo održati, s obzirom na rad Mehanizma zbog pandemije koronavirusa.

Mehanizam je ranije za BIRN BiH objasnio na koji način je nastavio sa svojim radom zbog pandemije, te istakao kako "održavanje sudskih sjednica ne bi bilo u javnom interesu".

Iz Mehanizma su naveli kako "nisu u mogućnosti špekulirati" u vezi sa datumom žalbenog ročišta, te da će novi datum biti određen u dogledno vrijeme.

Također nisu htjeli komentarisati informacije u vezi sa Mladićevim zdravstvenim stanjem, pojasnivši da su te informacije povjerljive.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.