open-navfaktor-logo
search
Ankete pokazale
Akušersko nasilje dovodi do korupcije u porodilištima, svaka druga porodilja u BiH dala mito
Nedavno su Whistleblowing International i Evropski centar za prava zviždača u svom saopćenju kazali da je Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona pokrenulo dvije istrage o slučajevima akušerskog nasilja i korupcije u porodilištima.
19.11.2022. u 20:16
get url
text

- Uvidom u evidencije ovog tužilaštva utvrđeno je da se trenutno vode dva predmeta, i to: predmet protiv tri doktora sa ginekologije, zbog krivičnog djela nesavjesno liječenje iz člana 229. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, a koji se odnosi na porod pacijentice na odjelu Ginekologije Kantonalne bolnice Zenica, te predmet koji je formiran na osnovu prijave protiv jednog doktora ginekologije zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi iz dlana 380. KZ FBiH. U oba predmeta se trenutno poduzimaju mjere i radnje u cilju provjere navoda iz prijava i donošenja adekvatne tužilačke odluke - kazala je Mirna Poljac, viši stručni saradnik za odnose s javnošću iz Tužilaštva ZDK. 

Udruženje "Baby steps" od svog osnivanja u sklopu programa "Trudnoća i porod" se bavi aktivnostima koja imaju za cilj poboljšanje uvjeta porodilja, u smislu humanijeg i ljepšeg porođaja koji su u skladu sa svjetskim preporukama. Iz ovog udruženja ističu da je jedan od glavnih problema to što Ljekarska komora štiti doktore, a ne pacijente.

- Bilo je i ranije nekih pojedinačnih istraga, ali su to uglavnom bili slučajevi koji se tiču smtnih ishoda. U jednom ranijem slučaju ginekolog je priveden, dobio je zabranu rada, ali, prema našim informacijama, on se vratio na posao. Zatvorsku kaznu je otplatio, kako to dozvoljava naš zakon. Ljekarska komora se nije ni bavila njegovom licencom. Nažalost, tu imamo problem što Ljekarska komora štiti međusobno svoje kolege, a nikako pacijente - kazala je predsjednica Udruženja "Baby Steps" Amila Tatarević.

Također, ovo udruženje se bavi i edukacijom porodilja jer, kako ističe predsjednica Udruženja, prava pacijenta se svakodnevno krše zbog čega je jako važno educirati porodilje o svim njihovim mogućnostima prije samog poroda.

- Akušersko nasilje je nasilje na porodu koje uključuje i verbalno nasilje, tj. galamu na porodilju, koja je u najmanju ruku nehumana. U bh. porodilištima prisutni su svi vidovi akušerskog nasilja. Veliki je problem što se ne poštuju prava pacijenta, u ovom slučaju porodilje. Nemamo nikakve zaštite, u kontekstu da porodilja ima pravo da bude informisana, da odlučuje, da bira i sl. Moramo shvatiti da je porodilja korisnik, a ne doktor, da je porodilja u centru pažnje i da je doktor dužan zakonom pružiti adekvatnu pomoć i uslugu. U porodilištima se zanemaruju prava porodilja, ona se svakodnevno krše, zbog čega imamo jako loše stanje u porodilištima koje opet u konačnici rezultira korupcijom jer porodilje iz straha šta će im se desiti same nude novac uz preporuku drugih kolegica koje su to prošle ili im se novac otvoreno traži – objašnjava Tatarević.

Udruženje je 2021. godine objavilo publikaciju "Borba protiv korupcije u porodilištima" u sklopu koje su objavljeni i podaci sprovedenih anketa među porodiljama o korupciji i akušerskom nasilju.

- Podaci su jako loši. Imamo oko 50 posto prisutnu korupciju u porodilištima, što je jako alarmantno. U anketi koju smo radili, porodilje su rekla da su davale desetke konvertibilnih maraka ili čak i hiljade konvertibilnih maraka doktoru prilikom poroda, zavisno od toga da li je u pitanju prirodan porod, neka intervencija ili plaćeni carski. To je dodatno alarmantno da se jedan carski rez, koji je velika operacija, plaća bez medicinskih indikacija. Naše istraživanje je pokazalo da su osnovni uzrok korupcije u porodilištima upravo loši uvjeti u porodilištu – ističe predsjednica Udruženja te dodaje:

- Činjenica je da će jako veliki broj porodilja reći da ne želi više djece jer kako one kažu: "U tu klaonicu se više ne vraćam". Dakle, toliku postporođajnu traumu na ženu ostavi taj porod da se ona jednostavno boji zatrudniti. Pričamo puno o problemu pada nataliteta, a niko se ne bavi uzrocima pada nataliteta, koji nisu samo finansijski - poručila je Tatarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.