open-navfaktor-logo
search
Elektroprivreda BiH
Andelija: Neproizvodnjom u rudnicima imat ćemo problem s isplatom novembarskih plaća
Proizvodnim radnicima u rudnicima neće biti smanjena plaća, radnicima na režiji hoće nešto, kazao je Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH, na press konferenciji povodom protesta i zahtjeva rudara koji traže, između ostalog, stavljanje dva pravilnika o radu i o radnom učinku van snage. 
24.11.2021. u 16:36
get url
text

Dodao je da proces reorganizacije rudnika vode od aprila 2020. godine, te da se odvijao tiho do unazad dva dana kada je u javnost izašlo da postoje problemi kada je u pitanju reorganizacija rudnika.

- Reorganizacija se vrši i unutar Elektroprivrede BiH. Privodimo kraju novu sistematizaciju radnih mjesta, ići će novi pravlnik u radu - dodao je Andelija.

Kazao je da su na stanovištu da se plaća isplaćuje onoliko koliko se i zaradi.

VEZANI TEKST - Rudari otišli kućama: Nema proizvodnje uglja dok nam ne ispune zahtjeve

- Suština nerazumijevanja između Elektroprivrede BiH, uprava rudnika i sindikata je primjena modela Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku. Rudnici su prva javna preduzeća u kojima će biti uveden pravilnik o radnom učinku. Ideja je da pokušamo da uozbiljimo odnos prema ispunjavanjiu obaveza. Jedina obaveza rudnika je proizvodnja u skladu s planom i troškovi i prihodi u skladu s planom. Pravilnik smo pokušali implementirati u Rudniku Kreka kao pokusnom. Prema prvim informacijama, taj model se pokazao prilično dobar. Proizvodni radnici su imali istu ili malo veću plaću. Režijsko osoblje koje je teret poslovanja je imalo nešto smanjenju plaću. U konačnici je to značilo za rudnik određenu uštedu - tvrdi Andelija. 

Pojasnio je da je Pravilnikom o radnom ulčinku bilo predviđeno da se dio plaće isplaćuje na osnovu ostvarenja plana pa stoga plaća može biti i veća i manja.

Dodao je da je problem odbijanje sindikata da pregovara ili razgovara.

- Proizvodnja struje je opterećana od jula hroničnim nedostatkom uglja - upozorio je Andelija.

VEZANI TEKST - Upitna dalja proizvodnja električne i toplotne energije u TE Tuzla

Zadovoljan je jer je, smatra, sindikat napravio iskorak i "odlučio da vrata razgovora odškrine", time što su prekinuli protest pred Vladom FBiH i nastavljaju ga u rudnicima.

- Ono što sam ja razumio je da će sindikat pristati na određenu vrstu kompromisa, nastavak razgovora i očekujemo da iz toga proizađe nastavak proizvodnje. Nikome ne odgovara ovakvo stanje. Rudnici neproizvodnjom neće ostvariti prihod i imaćemo problem vrlo brzo s isplatom novembarskih plaća - kazao je Andelija. 

Na pitanje o zahtjevu za njegovom ostavkom, Andelija je rekao da ničija pozicija nije važnija od spasa energetskog sistema "pa ni moja".

- Ova Uprava odlučna je spasiti energetski sistem u FBiH. I na tome smo istrajavali ova dva dana protesta. Ako smo mi smetnja, a smatramo da nismo, samo pokušavamo da ovaj sistem, koji je dostigao određeni nivo, spasimo od potpunog urušavanja. Ukoliko se napravi kompromis na štetu EPBiH, ja neću učestvovati, da dalje neopravdano dajemo novac u rudnike a ne vidimo tamo nikakav napredak u poslovanju. Ako se u to uključi Vlada svojim odlukama, i ako neće biti na teret EPBIH, spremni smo na kompromis - odgovor je Andelije. 

Kazao je da su dva zahtjeva rudara problematična, i osim povlačenja dva pravilnika, riječ je o uvezivanju staža.

- To je oko 500 miliona KM koje treba uplatiti u fondove. To je ozbiljan problem i ako spadne samo na Elektroprivredu BiH, Elektroprivreda to neće moći sama uraditi. Morat ćemo zatražiti povećanje cijena struje za sve kategorije - poručio je Andelija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.