open-navfaktor-logo
search
Svečano
Asmiru Kujoviću nagrada "25. novembar", posthumno priznanje Tvrtku Kulenoviću
Svečanost je upriličena pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake
19.11.2019. u 19:12
get url
text

Književna nagrada "25. novembar" za knjigu godine, na svečanosti u Vijećnici, večeras je dodijeljena književniku Asmiru Kujoviću. Riječ je o zbirci poezije pod naslovom "Nestorov pehar", u izdanju izdavačke kuće "Buybook".

- Čast mi je i sretan sam zbog ove nagrade, posebno jer su u komisiji koja je odlučivala cijenjeni profesori, književnici čije mišljenje izuzetno cijenim. Sretan sam i što nagrada nosi ime Dana državnosti Bosne i Hercegovine - kazao je Kujović.

Stručni žiri u sastavu, Almir Bašović (predsjednik) i članovi: Sanjin Kodrić, Dijana Hadžizukić, Nehrudin Rebihić, Ena Begović-Sokolija, Fahrudin Rizvanbegović, Sead Šemsović, te u ime časopisa "Stav" glavni urednik Filip Mursel Begović, odlučio je i da ovo vrijedno priznanje, za životno djelo iz oblasti književnosti, posthumno pripadne književniku Tvrtku Kulenoviću. Nagradu je preuzela njegova kćerka Hana. 

- Pored toga što imam vječitu čast da budem kćerka Tvrtka Kulenovića, sada imam i čast da primim nagradu u njegovo ime. Kultura je vječna, baš kao i moj tata, moj vječni oslonac - kazala je Hana. 

Asmir Kujović i porodica Tvrtka Kulenovića na dodjeli nagrada u Vijećnici

Svečanost je upriličena pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake. Partner projekta je Bosna Bank International (BBI), a suorganizator Bošnjačka zajednica kulture "Preporod". 

-Bosna i Hercegovina je kroz svoju bogatu prošlost bila izuzetna zemlja na polju književnosti pisaca. Takav je bio i Tvrtko Kulenović. To su umjetnici koji odavno pripadaju svjetskoj riznici. Književna nagrada "25. novembar" prirodno se naslanja na taj bogati kulturno-historijski identitet, da laureati budu etablirana imena iz svijeta književnosti. U nagradi koju dodjeljuje Stav objedinjena su dva fundamenta BiH- ZAVNOBiH i umijeće pripovijedanja - kazao je između ostalog Džaferović, koji je ovom prilikom čestitao i predstojeći Dan državnosti BiH.

{$galerijaFotografija}

- Čast mi je da je Grad Sarajevo podržao i da podržava ovakve događaje. Vrlo je važno i vrlo vrijedno što se ova nagrada vezuje za državni praznik - kazao je Skaka. 

Statue nagrade "25. novembar" rad su akademskog kipara Adisa Lukača. Nagrada "25. novembar", koju je ustanovio sedmični časopis Stav, odnosno izdavač "Simurg media", dodjeljuje se od 2016. godine. Prva nagrada za životno djelo iz oblasti književnosti dodijeljena je književniku Dževadu Karahasanu, u 2017. godini književniku Irfanu Horozoviću, a 2018. godine književniku Abdulahu Sidranu.

{$galerijaFotografija}

Stručni žiri je ove godine nagradu proširio u kategoriji za knjigu godine s nagradnim fondom od 3.000 konvertibilnih maraka. Nagrada se u ovoj godini širi i u kategoriji za neobjavljeni rukopis mladoga pisca koju će sedmičnik Stav realizirati u saradnji sa izdavačkom kućom "Dobra knjiga". Sedmičnik Stav će povodom 25. novembra raspisati konkurs, a želja je da se nakon provedenog konkursa nagrada dodjeljuje na 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na taj način pokretač nagrade želi kroz kulturu povezati dva najbitna datuma za državu BiH.

Književna nagrada "25. novembar" Stav
1 od 25
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.