open-navfaktor-logo
search
Fantastičan ugođaj
Astrofotografska sesija u Lukomiru: Odlična lokacija za snimke Mliječnog puta
Lukomir je zaslužio jednu profesionalnu astrofotografsku sesiju, što je konačno i napravljeno.
12.07.2021. u 08:05
get url
text

Autori su pretpostavljali od ranije da je lokacija potencijalno dobra meta za snimke Mliječnog puta, i to se pokazalo tačnim. Osim toga, nema puno svjetlosnog zagađenja u samom selu, a ovaj put ih je poslužilo i vrijeme.

Mještani sela su veoma ljubazni, te su uživali slušajući životne mudrosti dede Vejsila Čomora. Sve u svemu, fantastičan ugođaj i zanimljivo iskustvo, prenosi nam utiske čitalac Alan Ćatović.

{$galerijaFotografija}

Lukomir je planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice na oko 1.500 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine i jedinim preko 1.300 m. Na osnovu stećaka koji se nalaze u selu i koji potječu iz 14. i 15. stoljeća, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina.

Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz hercegovačkih sela Kamen i Žulj iz okolice Stoca, koji su zbog bogatih pašnjaka ovdje ljeti čuvali velika stada ovaca. Gradeći prvo sezonska naselja (stanove), koja su poslije prerasla u današnje selo, najvećim su se dijelom ovdje naseljavali ljudi iz plemena Čomora i Masleša, koji su i danas najbrojnije obitelji u Gornjem Lukomiru. U Lukomiru su snimani filmovi Gluvi barut (1990) i Nebo iznad krajolika (2006).

lukomir1.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.