Ovu informaciju za Faktor potvrdio je Enes Mujezinović, izvršni direktor FlyBosnie.

- Prema planu, avion bi sutra trebao sletjeti u Sarajevo iza tri sata poslijepodne ukoliko ne bude nekih kašnjenja. Informacije koje su se pojavile u medijima da avion nema dozvolu za prelet preko Ukrajune nisu tačne - istakao je Mujezinović.

Firma Srebrena malina do sutra ima rok za uvoz preostalih respiratora, budući da dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH važi do 27. maja. 

U prvoj turi iz Pekinga 25. aprila stiglo je 80 respiratora, a nakon što preostalih 20 stigne u BiH, Srebrena malina će prvo morati platiti PDV kako bi mogla preuzeti medicinsku opremu. S obzirom na to da su ovoj firmi blokirani računi, neizvjesno je kako će to biti učinjeno. 

Fikret Hodžić, vlasnik firme Srebrena malina, kojoj su zbog kupovine 100 kineskih respiratora koji su koštali 10,5 miliona KM za potrebe Federalnog štaba Civilne zaštite, a koju istražuje Tužilaštvo BiH, blokirana dva računa u Privrednoj banci, podnijela je molbu Sudu BiH da joj se omogući plaćanje preostalog iznosa PDV-a od 452.475 KM.