open-navfaktor-logo
search
Problemi za Katalonce
Barcelona optužena za korupciju i lažnu poslovnu evidenciju
Fudbalski klub Barcelona suočava se sa optužbama za korupciju u vezi sa slučajem u koji je upleten i bivši potpredsjednik španskog sudijskog komiteta Jose Maria Enriqueza Negreira, prenosi Anadolija.
10.03.2023. u 22:35
get url
text

Prošlog mjeseca se pojavila informacija da je katalonski klub uplatio Negreiri i kompaniji čiji je vlasnik ukupno 8,4 miliona eura između 2001. i 2018. godine, prenosi BBC.

Sud u Barceloni u petak je objavio da su katalonski klub, njegovi bivši zvaničnici i Negreira optuženi za "korupciju, kršenje kodeksa ponašanja i lažnu poslovnu evidenciju".

Tužbe je podiglo javno tužilaštvo u Barceloni, a usmjerene su na klub, kao i na bivše predsjednike Josepa Mariu Bartomeua i Sandra Rosella.

- Barcelona je dobila i održavala strogo povjerljiv usmeni sporazum sa Joseom Mariom Enriquezom Negreirom na način da je, u svojstvu potpredsjednika Tehničkog arbitražnog odbora CTA i u zamjenu za novac, Negreira provodio radnje u korist Barcelone - saopćilo je tužilaštvo.

Trener Barcelone Xavi, koji je s klubom kao igrač osvojio osam titula u La Ligi u periodu između 1998. i 2015. godine, rekao je da nije upoznat s isplatama i da nikada nije imao ojsećaj da njegov tim ima bilo kakvu prednost.

- Uvijek sam želio pobijediti, ali pošteno. Da sam mislio da varamo, otišao bih kući - rekao je Xavi prošlog mjeseca.

Barcelona zasad nije priložila nijedan odgovarajući dokument koji bi išao u njihovu zaštitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.