open-navfaktor-logo
search
Prvi u generalnom plasmanu
Belgijanac Jasper Philipsen pobjednik treće etape 57. Predsjedničke biciklističke trke u Turskoj
Belgijski biciklista Jasper Philipsen pobijedio je u trećoj etapi 57. Predsjedničke biciklističke trke u Turskoj (Tour of Türkiye), javlja Anadolu Agency (AA).
12.04.2022. u 17:46
get url
text

Trećeg dana utrke biciklisti su vozili etapu Cesme - Izmir dugu 121,8 kilometara.

U današnjoj trci su učestvovala 162 biciklista iz 25 ekipa.

Treću etapu utrke prvi je završio Jasper Philipsen iz belgijskog tima Alpecin-Fenix.

Australijski biciklista Kaden Alexander Groves iz australskog tima BikeExchange-Jayco bio je drugi, a Španac Miguel Fernandez Ruiz iz malezijskog tima Global 6 Cycling bio je treći.

Nakon što je završio prve dvije etape na drugom mjestu, Philipsen je preuzeo vodstvo u generalnom plasmanu od Kadena Alexandera Grovesa.

Predsjednička biciklistička trka u Turskoj koja se organizuje pod pokroviteljstvom kabineta predsjednika Turske, počela je 10. aprila i trajat će do 17. aprila.

Predsjedničku biciklističku utrku organizuje Biciklistički savez Turske.

Etapirana cestovna biciklistička utrka, koja je u kategoriji Pro Series Međunarodne biciklističke unije (UCI), počela je u Bodrumu uz učešće profesionalnih timova i sportista, a završit će u Istanbulu u nedjelju, 17. aprila.

Pod nazivom "Marmara Tour" ova utrka prvi put je vožena 1963. godine, a već od naredne godine se vozila pod nazivom "Predsjednička biciklistička utrka u Turskoj".

Riječ je o utrci koja se održava u okviru kalendara svjetskog biciklističkog tura, a jedina je utrka na svijetu koja se vozi na dva kontinenta, odnosno u Evropi i Aziji. Ove godine se održava pod sloganom "Poštivanje historije i prirode".

Biciklisti će u utrci preći 1.303 kilometra u osam etapa. U utrci učestvuje 175 sportaša iz 34 zemlje, 25 ekipa iz 14 zemalja. ​​​​​​

U sklopu utrke biciklisti će tri puta mijenjati kontinent. Utrku prati stotine televizijskih kanala i medijskih kuća.

Timova koji učestvuju su:

WorldTour timovi: Bora-Hansgrohe (Njemačka), Israel-Premier Tech (Izrael), Astana Qazaqastan Team (Kazahstan), Lotto Soudal (Belgija), Team BikeExchange-Jayco (Australija), Team DSM (Nizozemska).

Profesionalne ekipe: Alpecin-Fenix ​​(Belgija), Team Arkea-Samsic (Francuska), UNO X Pro Cycling Team (Norveška), Drone Hopper-Androni Giocattali, Bardiani CSF Faizane, EOLO-Kometa Cycling Team (Italija), Caja Rural-Seguros RGA, Euskatel-Euskadi, Equipo Kern Pharma, Burgos BH (Španija), Human Powered Health, Team Novo Nordisk (SAD).

Kontinentalni timovi: Bike Aid, Saris Rouvy Sauerland Team (Njemačka), Wildlife Generation Pro Cycling (SAD), Sakarya Metropolitan Municipality Pro Team, Spor Toto Cycling Team (Turkiye), China Glory Continental Team (Kina), Global 6 Cycling (Novi Zeland).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.