open-navfaktor-logo
search
Rukomet
Bez odluke o PLBiH: UO RSBiH treći i put bez kvoruma zbog nedolaska predstavnika RS RS
Sjednica Upravnog odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, na kojoj je danas trebala biti donesena odluka o nastavku ili završetku takmičenja u Premijer ligi BiH, ni u trećem pokušaju nije održana zbog nedostatka kvoruma.
12.06.2020. u 16:41
get url
text

Kako je navedeno u saopćenju UO RSBiH odluka nije donesena zbog odbijanja pedstavnika Rukometnog savez Republike Srpske da dođu na zakazane sjednice.

- S obzirom na to da je BiH jedna od rijetkih, a možda i jedina zemlja u Evropi u kojoj još nije donesena konačna odluka o rukometnoj sezoni 2019/2020.želimo informisati javnost o razlozima ovakvog stanja. Normativni akti RSBiH (propozicije takmičenja 2019/2020: član 95, Statut RSBiH: član 69.) nedvojbeno određuju da u slučaju kada takmičenje nije završeno odigravanjem 30 utakmica u muškoj i 22 utakmice u ženskoj Premijer ligi zbog više sile, sve odluke donosi isključivo Upravni odbor RSBiH vodeći se načelima pravde i prava - navodi se u saopćenju UO RSBiH.

Od polovine maja do danas sjednica UO RSBiH je zakazivana tri puta, ali niti jednom nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

- Nažalost, nakon današnjeg opetovanog nedostatka kvoruma za održavanje sjednice, moramo konstatovati da je rad Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine blokiran zbog odbijanja predstavnika RS Republike Srpske da dođu na zakazane sjednice UO RSBiH. Svjedoci smo u zadnje vrijeme brojnih pokušaja da se UO RSBiH oduzmu neke važne ovlasti i nadležnosti. To se posebno ogleda kroz pokušaj da se isključiva nadležnost i ovlast UO RSBiH da zbog stanja više sile koja je uzrokovala prekid takmičenja, donese konačnu odluku o završetku sezone 2019/2020, prenese na komesare takmičenja - navodi UO RSBiH.

U saopćenju se naglašava da RS Republike Srpske kroz razna saopćenja "kontinuirano iznosi ultimativne i isključive stavove kojima nedvosmisleno pokazuje da nije spreman zabilo kakav razgovor, raspravu ili saradnju u nalaženju najboljih rješenja za rukometne probleme u BiH. Nažalost, stalno plasiranje neistina i svjesno, agresivno i nekorektno omalovažavanje i vrijeđanja kojima su izloženi predsjednik RS BiH Zadro i pojedini članovi UO RSBiH, dodatno smanjuju prostor za normalizaciju rada UO RSBiH".

UO RSBiH se nada da će predstavnici RS RS doći na ponovo zakazanu sjednicu za dan 19. juna u Sarajevu, te da će se na toj sjednici donijeti konačna odluka o završetku rukometne sezone 2019/2020.

Komesar takmičenja Srđan Jović 1. juna donio je Odluku o okonačanju sezone 2019/2020, nakon što Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine nije uspio naći rješenje o nastavku prvenstva. Pozivajući se na propozicije takmičenja i normativne akte RSBiH Jović je odlučio da stanje na tabeli, nakon 19 odigranih kola, prihvati kao konačno.

UO RSBiH odluku komesara smatra nevažećom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.