open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Bh. umjetnici saglasni: Neka bude Oscar, Jasmila je napravila inteligentan film
Na današnji dan prije 19 godina, na 74. dodjeli Oscara, "Ničija zemlja" reditelja Danisa Tanovića dobila je Oscar za najbolji strani film.
24.03.2021. u 21:12
get url
text

Nagrada američke filmske akademije, odnosno, najznačajnije priznanje za filmsku umjetnost, zauvijek je promijenilo odnos svjetske javnosti prema bh. kinematografiji. Nakon toga, naši filmski radnici postali su nezaustavljivi, a njihov besprijekoran talenat ovjenčan je nagradama prestižnih Festivala u Berlinu, Veneciji, Cannesu...

I možda važnije od toga, u svijet je otišla istina o ratu u BiH, u kojem su ubijani civili, samo zbog drugačijeg imena i prezimena.

Nadamo se da ćemo 25. aprila ponovo slaviti. Kao što smo već ranije pisali, film "Quo Vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić zvanično je u utrci za Oscara. "Bitku" za zlatnog kipića vodi sa još pet ostvarenja u kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područja.

Pobjeda je i ući u uži izbor, a mnogi svjetski kritičari već sada predviđaju da je Oscar naš. No važno je, kako je i Žbanić više puta naglasila, da su "Srebrenica i genocid iz jula 1995. ponovo u fokusu svjetske javnosti". A Oscar bi onda bio i potvrda da svijet razumije našu bol i da su protiv negiranja istine.

Dok čekamo svečanu ceremoniju u Dolby teatru, koja će se, zbog situacije s pandemijom koronavirusa, vjerovatno odvijati online, pitali smo naše umjetnike kakva su njihova očekivanja, kao i da li su zadovoljni kako je Jasmila ispričala priču o genocidu.

- Vrlo inteligentno napravljen film o genocidu u Srebrenici, a bez pornografije smrti, bez namjere da polemizira ili pokuša reći sve. Opću tragediju je moguće ispričati samo kroz pojedinačnu, i samo ličnoj tragediji ćemo povjerovati kao gledaoci, samo ona će nas emotivno dodirnuti i uznemiriti. Aida udara posred srca, poput svake vrhunske umjetnosti. S Oscarom ili bez, ovo je veliki film, na čast našoj kulturi. Ipak, neka bude - sa Oscarom! Malo svjetla u ovom mraku – kazao je pisac Zlatko Topčić.

Reditelj Nedžad Begović nije pogledao film, a objasnio je i zašto...

- Nisam gledao. Gledat ću čim dobije Oscara. I s ovim do sada, što je Jasmilu "snašlo", BiH je za dva broja veća od sebe – kazao je Begović.

Glumac Damir Kustura "Quo Vadis, Aida?" doživio je posebno emotivno zbog teških ratnih iskustava...

- Teško mi je riječima opisati masu osjećanja koja su se preplitala u meni gledajući Jasmilin film. S jedne strane sam to promatrao kao čovjek iz branše, s druge strane kao neko ko je preživio rat, stradanja, izbjeglištvo, povratak na "ognjište" ili barem na ono što je ostalo od njega... Imao sam ozbiljne napade panike gledajući neke scene...

Moj doživljaj je bio još i jači čini mi se jer poznajem glumce lično, to su moji prijatelji, kolege, i čini mi se da je i taj osjećaj u meni još jače dočarao priču stradanja onih koje poznajemo, volimo... Sjajna igra svih kolega, raduje me što je tu bilo i mnogo mladih za koje će se tek čuti u budućnosti.

Problem i priča filma su univerzalni, radi se o ženi, majci - koja je dovedena u situaciju da bira između dva sina i da je svaka odluka po nju neprihvatljiva i pogubna. Što se mene tiče, Oscar je već u zlatnim rukama Jasmile Žbanić i mojih sjanih kolega koji su maestralno odigrali svoje uloge i ispričali ovu tešku i bolnu priču – kazao je Kustura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.